latinica  ћирилица
14/07/2019 |  12:19 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Требиње: Одржан концерт СКУД "Опленац" из Торонта

У дворишту Музеја Херцеговине, одржан је концерт пријатељских ансамбала Српског културно-умјетничког друштва "Опленац" из Канаде, тачније из Торонта и Градског културно умјетничког друштва "Алат Свислајон" из Требиња.

СКУД "Опленац" основан је прије 32 године, са жељом да се српска традицаја и обичаји не забораве у дијаспори. Данас је то сједиште српске културне заједнице у Торонту. Окупља скоро четири стотине чланова распоређених у осам група, а Српска школа језика окупља и старије и млађе члaнове друштва. Има их из скоро свих крајева бивше Југославије.

Родитељи дјеце која су рођена у Канади сматрају да је веома важно да њихови потомци знају своје коријене. Труде се да сачувају свој идентитет и преко океана, што је одговорно, морално, али и веома тешко.

- Дјеца која су расла у канадском систему не знају шта значи бити Херцеговац, шта значи бити Босанац или Србијанац, лала и ви просто морате да им пренесете визију коју они немају јер нису одрасла овдје - да лала игра ситно, да Херцеговац кад заигра он и запјева, да Србијанац лагано игра...- истиче Саша Богуновић, умјетнички директор СКУД-а "Опленац".

Маша Маврак, поријеклом Херцеговка, већ 15 година игра фолклор у "Опленцу". У њеној кући говори се искључиво српски језик. Слично је и са осталим чалновима "Опленца".

- Ја сам се родила у Канади, прва сам генерација, мама и тата су дошли 1995. године и одмах су ме уписали у фолклор. Држим до традиције, а у српској школи нас има пуно, држимо се заједно и чувамо коријене - каже Маша.

Концертом у Требињу, српско културно умјетничко друштво "Опленац" завршио је своју мини турнеју. Претходно су наступали у Њемачкој, Београду, Краљеву, Врњачкој Бањи, Златибору, Мокрој Гори и Вишеграду.

Након концерата већина их иде на заслужени одмор, у посјету родбини и пријатељима, које дуго нису видјели.