latinica  ћирилица
14/07/2019 |  12:45 | Аутор: СРНА

Источни Дрвар: Спријечити провоцирање српских повратника

Начелник општине Источни Дрвар Милка Иванковић оцијенила је да одбор ХДЗ-а БиХ Ливњског кантона иницијативом о обиљежавању 24 године од "ослобођења Гламоча, Дрвара и Босанског Грахова", жели да испровоцира Србе повратнике, те позвала релевантне институције да то не дозволе.
Источни Дрвар - Фото: РТРС
Источни ДрварФото: РТРС

Иванковићева је рекла да је ова иницијатива, коју је недавно усвојио Кантонални одбор ХДЗ БиХ, сулуди покушај провоцирања српских повратника у ове општине и вријеђање њиховог достојанства.

- Ово је вијековима наша земља. Кога су и од чега они ослободили Дрвар, Гламоч и Грахово? Ко је чије отео и узео и ко је чија права угрозио? - пита Иванковићева.

Она је навела да је отета српска имовина и да су од 1995. године протјеривани Срби.

- Срби ничије нису отели, ни присвојили и свих ових година повратка на своја огњишта били су суочени са разним мукама од тих истих `ослободилаца`, који су отимали оно што је вијековима Србима припадало и припада - рекла је Иванковићева.

Она је истакла да је срамота што се након 24 године од завршетка рата оваквом инцијативом жели изазвати немир међу људима.

Иванковићев сматра да иницијатори оваквих сулудих идеја треба да буду кажњени и ућуткани, јер се вјероватно и припадници хрватског народа стиде овог покушаја дестабилизације односа.

Она каже да општина Источни Дрвар даје максималу подршку начелницима повратничких општина Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово, који се противе овој срамној идеји.

- Знам са чим се суочавају српски повратници и колико муке, тортуре и омоловажавања трпе на својим леђима - каже Иванковићева.

Она је посебан акценат ставила на то кроз шта Срби повратници пролазе када је ријеч о запошљавању.

- Ја јесам начелник у Републици Српској, у Источном Дрвару, али моја и брига и свих нас су проблеми који настају у федералном дијелу Дрвара, а тичу се и нас у Источном Дрвару - поручује Иванковићева.

Она је затражила подршку свих релевантних институција на ентитетском, нивоу БиХ, али и у Европи, да не дозволе овакво провоцирање и безобразлук појединих људи.

Ливањски медији објавили су да је на 10. Изборној скупштини Кантоналног одбора ХДЗ БиХ Ливно усвојена иницијатива о обиљежавању 24 године од "ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара", уз приједлог да то буде уз војне почасти и у присуству високих званичника 28. јула у Босанском Грахову, 29. јула у Гламочу и 13. септембра у Дрвару, гдје би требало да буде централни скуп.