latinica  ћирилица
14/07/2019 |  14:22 | Аутор: СРНА

Градоначелник Вуковара: Није тренутак за већа права српске мањине

Поводом одлуке Уставног суда Хрватске о потреби унапређења права Срба у Вуковару, која се тичу језика и писма, огласио се градоначелник тог града Иван Пенава.
Иван Пенава (Фото: maxportal.hr) -
Иван Пенава (Фото: maxportal.hr)

Пенава сматра да није тренутак за то, јер се, како је рекао, не може "прећи преко огромне неправде из 1991. године".

У Вуковару је, каже градоначелник, постигнут задовољавајући степен комуникације и суживота што је, по његовим ријечима, угрожено "неразумним" увођењем двојезичних натписа у вријеме владе Зорана Милановића.

Захваливши се Уставном суду на "разумијевању за Вуковар", Пенава сматра да су темељне вриједности хрватског Устава нарушене, како је рекао, услед "великосрпске агресије на хрватску државу", када су Вуковарци масовно убијани, мучени, понижавани, силовани.

Он је на конференцији за новинаре рекао да прво треба решити неријешена питања из 1991. године, а тек онда она из каснијих година, попут употребе језика и писма и других, преноси Хина.

- Пустити, заборавити, прећи преко огромне неправде из 1991. не можемо, а неправду можемо исправити праведним односом, праведним казнама и осуђивањем одговорних за оно што нам се догодило - навео је Пенава.

Пенава је оцијенио да су дијалог и сарадња грађана Вуковара, припадника хрватског народа и српске националне мањине на задовољавајућем нивоу, а да би свако повећање обима права погоршало међунационалне односе.