latinica  ћирилица
14/07/2019 |  15:02 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Остварити каријеру "код куће" - по свјетским стандардима

Двадесетосмогодишњи Бијељинац Игор Перић, ИТ стручњак, школовао се у четири европске земље.

Живи у Шпанији, у Њемачкој похађа докторске студије, а са америчком компанијом која се бави креирањем нових технологија и производа који помажу људима . У Бијељини је прије четири мјесеца отворио фирму у којој је запослио шест младих људи. Циљ му је да младима омогући да стварају каријеру ''код куће'' - по свјетским стандардима .

Учешће на свјетским такмичењима из роботике, омогућило је Игору бесплатне мастер студије у Француској, Шкотској и Шпанији гдје је био у могућности да програмира подморнице. Знање, свестраност и марљив рад, широм су му отворили пут ка докторским студијама на њемачком Институту за роботику. Од седам објављених научних радова, два су проглашена најбољим.

- Сарађујем са европском иницијативом која покушава да открије начин на који људски мозак рачуна интелигенцију ја да се тако изразим радим на том дијелу преноса симултане интеракције неурона са циљем генерисања неког конкретног понашања,али на начин на који раде неурохирурзи и неуронаучници - рекао је Перић.

Његов потенцијал препознала је и америчка фирма која уз помоћ технологије, настоји да људско кретање учини ефикаснијим, а живот дужим. За три године, на тржиште су пласирали два производа – сензор за анализу играња голфа и сензор помоћу којег се може установити да ли особа хода симетрично. Сарадња је, на обострану корист, резултирала отварањем Канцеларије и у Бијељини.

- Људи који раде на овим просторима обично морају да оду из наше земље да би нашли нешто попут овог. Ја сам имао идеју да квалитетно споља донесем унутар наших граница и да нашим људима обезбиједим сличан менталитет и квалитет рада и пројекте на којима се ради - навео је Перић.

Извршни директор ИТ компаније из Вирџиније Џон Даглас истакао је да они као компанија увијек гледају да пронађу најбоље ресурсе за себе, а то су људи.

- У Америци је јако тешко наћи талентоване особе у сфери технологија које су нам потребне за развој наших производа. Разговарали смо са Игором о томе гдје би највшсе имало смисла да се проширимо како бисмо имали приступ телентованим и образованим студентима, и Игор нам је предложио Бијељину - додао је Даглас.

Запослени су срећни што су добили ''амерички'' посао -свјетске услове за рад на кућном прагу.

- Компанија нуди одличне услове за пословно усавршавање и на овим просторима поготово за младе инжењере и програмере - сматра Саша Продрибаба.

Стефан Петковић додао је да ради на ради на апликацији на самом корисничком интерфејсу који ће бити кориштен у медицинске сврхе.

Игор је своју каријеру морао да гради ван наших граница, па га је управо то подстакло да се врати и помогне младим људима. Планира да повећа број запослених, а у будућности да организује и обуку за студенте и средњошколце .