latinica  ћирилица
14/07/2019 |  15:21 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Добојска регија све препознатљивија по транзитном туризму

Добојска регија све је препознатљивија по транзитном туризму.

Разлог је природно окружење и доступни садржаји, али и боља саобраћајна повезаност .

Отварањем ауто-пута 9.јануар Добој је све чешће на туристичкој карти Европљана . Погодност добре путне комуникације искористила је и породица из Чешке. На путу ка Јадрану посјетитили су Етно село Котроманићево код Добоја.

Долазе и Американци, али организовано и преко агенција. Туристички радници кажу да је туриста за 30 одсто више него лани.

- Углавном су транзитни пролазници и путници који свраћају да одморе у природи, у етно амбијенту, старовјековној грађевини - истакао је Озренко Станковић из Етно-села Котроманићево.

Мамац за пролазнике је и добојска тврђава. Не нуди, бар за сада неке садржаје, али је улаз бесплатан. Језера, планинарење или параглајдинг на озренским висовима, још су неке од достуних варијанти, а све чешће је интересовање за сеоски туризам.

- То су странци Холанђани, Италијани, Норвежани, Нијемци, Аустријанци... Нађу нас или на букингу или на карти, сами остваре контакт са тим понуђачима смјештај и дођу - навела је Адријана Ристић директорка Туристичке организације Добој

Љети оживи и Дервента. На стотине Дервенћана, који живе и раде у другим земљама долазе у родни крај. Природа ријеке Укрине и традиционални дервентски вашар, привуку највише гостију.

- Дијаспоре је пуно и сви ти људи без обзира на име, презиме, вјероисповијест долазе овамо. Дервента тад буде пуна, ја бих волио Дервенту такву - истакао је Милорад Симић начелник општине Дервента.

И док у општинама добојске регије још покушавају да идентификују туристичке потенцијале у Теслићу с тим немају проблема. Бањски комплекс Бање Врућице и ове године, судећи по бројкама, биљежиће рекорде.

Само у првих пет мјесеци овдје је боравило 97.000 посјетилаца , што је за пет одсто више у односу на прошлу годину.