latinica  ћирилица
14/07/2019 |  15:49 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Дистрикт Брчко има све предуслове за успјешан развој привреде

Дистрикт Брчко има све предуслове за независан и успјешан развој привреде. Брчко, као Дистиркт, има независну закодавну и извршну власт. Чвориште је друмског и жељезничког саобраћаја, ту је и Лука Брчко.

На самој је граници са Европском унијом. Међутим ти потенцијали и компаративне предности, за сада стоје неафирмисани.

Привредницима у Дистрикту је омгућене су субвенције камата на привредне кредите, режијске трошкове, за инфраструктуру, сертификовање, као и за запошљвање. 

- Ми од самог почетка фирме, користимо те стимулативне мјере. Ми смо до сада користили дио тих мјера, највише око запошљавања приправника и овај дио, око враћеног преза на добит у висини кога смо набављали основна средства у току те године - рекао је привредник Милош Дујковић.

Подстицајне мјере у привреди, дефинисане су законским оквиром и правилницима. За отварање новог радног мјеста подстицај је од пето до седам хиљада марака. 

- Ако је новооснована фирма, може да добије три радника и једној години, то је у првој години, када се оснива, ако је фирма, која запошљава до 50 људи, она може да добије пет радника. Ако је фирма, која запошљава преко 50 људи, може да добије за 10 радника - навела је Амра Абаџић из Одјељења за привреду дистиркта Брчко.

Има и оних који су препознали брчанске привредне потенцијале. Представљен је пројекат, који омогућује инвестицију од 500 милоина марака и отварање директних 4350 нових радних мјеста. 

- Овдје у Брчко дистрикту, не само да би се развила процесна индустрија и производња, него да би се подигао стандарад и квалитет живота, свих становника Дистиркта, тако да имамо основу да људи раде ту. Јер, не вриједи нам ништа ни индустрија ни фирме ни производња ако су људи незадовљни и ако иду - изјавио је предсједник управе Студен Групе Илија Студен.

За инвестције и унапређење привредног амбијента, потребна је и логистика од сервиса свих грађана а то су Влада и Скупштина Дистрикта. Које су препозанле пословну инцијативу. 

- Законодави оквир ће дакле бити изанализиран од стране пословне заједнице, скупа са владиним одјељењима, како би смо дошли до најконретнијих рјешења, која треба мијењати, а која би убрзала процес ивестирања и улагања - појаснио је предсједник Скупштине дистрикта Брчко Есед Кадрић.

- Ми овдје говоримо о презентацији, једне конретне фирме, али ово није презентација, која је усмјерена у реализацији само те пословне инцијативе, или идеје већ на стварњу општих услова за један бржи привредни развој дистрикта Брчко. И у том смислу, наравно да је ово шанса коју не смијемо пропустити, ради наше дјеце, ради будућности - нагласио је градоначелник дистиркта Брчко Синиша Милић.

Ако створе потребни услови, пословна намјера инвестиције од 500 милиона марака, у наредном десетљећу са нових 4.350 нових радних мјеста, могла би почети реализацију првом половином 2020. А привреда Дистрикта била би дефинисана кроз развој туризма, пољопривреде и производње здраве хране, урабни развој, процесну индустрију, логистику и слободне пословне зоне.