latinica  ћирилица
14/07/2019 |  15:56 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

У селу Читлук код Козарске Дубице обнавља се црква

Обећано, урађено. У селу Читлук код Козарске Дубице, које је током Другог свјетског и Одбрамбено-отаџбинског рата поднијело бројне жртве, захваљујући предсједавајућем и српском члану Предсједништва БиХ, Милораду Додику, обнавља се црква.

Он је прошле године, као предсједник Српске из свог кабинета донирао 50.000 марака за реконструкцију цркве у Читлуку. На његову иницијативу, афсалтирано је и шест и по километара пута у овом селу, а најављено је и рјешавање проблема водоснабдијевања на овом подурчју.

Дубичко село Читлук, историја није штедјела. Страдало је и у Другом свјетском и у Одбрамбено-отаџбинском рату. Данас овдје живи око 300 становика, а школу похађа пет ђака. Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, прошле године је као предсједник Српске из свог кабинета за обнову цркве у Читлуку, посвећене Светој Петки, донирао 50.000 марака. На његову иницијативу, афсалтирано је и шест и по километара пута у овом селу. Мјештани кажу, нови пут значи живот.

- Макадам је стотину година био. Моментално је живот другачији. Јесте да нема народа, јесте да одлази, али ипак има још младих људи - рекао је Борко Слијепац мјештанин села Читлук.

Мјештани истичу да им је драго да их се неко сјетио, и да им је то било потребно како би задржаи то мало омладине што је остало.

Храм, изграђен прије 112 година, централно је мјесто окупљања мјештана Читлука. Врши се комплетна реконструкција објекта.

- Значи много, ово је центар села, ово је што селу треба, без овога село не може. Ту је и споменик погинулим борцима, ово село је дало девет погинулих бораца на своју величину и свој простор - рекао је протојереј Петар Макарић парох костајнички.

Асфалтирани пут од посебног је значаја за пољопривреднике Читлука, али и мјештане околних села. Ово је својеврсни дуг према овом страдалничком селу. 

- Нека инвестиција је вриједна око 850. 000, 950. 000 марака, што није мало за овај крај јер Додик показује сензибилитет за овај народ који је страдао у Другом свјетском рату и овом рату - навео је Раденко Рељић начелник Општине Козарска Дубица.

Најављено је и рјешавање проблема водоснабдијевања на овом подурчју.

- Ја се надам да ће ова фаза водовода три која треба да ријеши снабдијевање Кнежице бити готова почетком или половином сљедеће године и онда ћемо кренути у фазу секундарне мреже, гдје ћемо вршити снабдијевање водом комплете Кнежице и свих ових малих села која се налазе у околини Кнежице - додао је Рељић.

Реализацијом треће фазе пројекта водоснабдијевања "Комленац", око хиљаду и по становника, на овом подручју, добиће воду из градског водовода.