latinica  ћирилица
14/07/2019 |  16:45 ⇒ 16:54 | Аутор: РТРС

Хамилтон тријумфовао на Великој награди Британије

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон тријумфовао је на Великој награди Британије, десетој трци овогодишњег шампионата Формуле 1.

Британац је пред својим навијачима на стази "Силверстон" уписао седму побједу ове сезоне, а 80. у каријери.

Друго мјесто заузео је Валтери Ботас у другом Мерцедесу, док се на трећем степенику побједничког постоља нашао возач Ферарија Шарл Леклер.

Хамилтон је на путу до новог тријумфа имао среће, јер је имао другачију тактику од свог тимског колеге. Њих двојица су се смјењивали у вођству у првих неколико кругова, потом је Ботас успио мало да се одвоји, али је први отишао у бокс. Недуго затим, возач Алфа Ромеа Антонио Ђовинаци је излетио са стазе, што је довело до периода безбједносног возила, које је омогућило Британцу да оде по нове пнеуматике и без проблема се врати на прву позицију.

Када је трка настављена, Хамилтон је побјегао Финцу, а иза њих су возач Ферарија Себастијан Фетел и Макс Ферстапен у болиду Ред Була водили велику борбу за трећу позицију. Баш када је млади Холанђанин успео да надмудри четвороструког свјетског шампиона, Фетел је направио грешку на кочењу и обојицу избацио са стазе. Ферстапен је брзо успео да се врати у трку и на крају стигне до петог места, док је Ниемац морао у бокс на промјену предњег крила и на крају је класификован као 16.

Од тог инцидента је највише профитирао Леклер, који је држао треће мјесто до Ђовинацијевог излетања, али је потом пао у поретку. Услиједиле су његове борбе са Ферстапеном и другим возачем Ред Була Пјером Гаслијем, а на испоставило се да је та са Французем одлучила ко ће се наћи на подијуму. Гасли се задовољио шестим мјестом, испред Данијела Рикарда у Реноу и возача Алфа Ромеа Кимија Раиконена, док су освајаче бодова комплетирали Данил Квјат и Нико Хилкенберг.

Поред тријумфа, Хамилтон је уписао и додатни бод због најбржег круга трке, и то посљедњег, када је поставио нови рекорд стазе. Британац сада има 38 бодова више од Ботаса на челу генералног пласмана.

Овогодишњи шампионат Формуле 1 се наставља Великом наградом Немачке на стази "Хокенхајм" 28. јула.

Извор: Спорт Клуб