latinica  ћирилица
14/07/2019 |  16:56 ⇒ 20:36 | Аутор: СРНА

Линта: Коначно утврдити истину о догађајима у и око Сребренице

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да Србија треба да покрене свеобухватну дипломатску иницијативу с циљем да се коначно утврди права истина о догађајима у и око Сребренице у протеклом грађанском рату у БиХ, јер су судске пресуде засноване на лажима.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је навео како не постоје докази да је на српској страни постојао удружени злочиначки подухват о присилном уклањању Бошњака, а камоли намјера о њиховом физичком уништењу.

- Судске пресуде Хашког трибунала и Међународног суда правде су дубоко неправедне, јер су засноване на лажима, неистинама, и као такве не могу никада бити прихваћење од стране српског народа - оцијенио је Линта.

Он је нагласио да "бошњачки политичари, интелектуалци и црквени достојанственици треба да знају да инсистирањем на лажном миту да се у Сребреници десио геноцид наносе велику штету властитом народу".

- Крајње је вријеме да се у интересу правде, српског и бошњачког народа и читавог свијета снагом аргумената разобличи неоснованост оптужби и пресуда Међународног суда правде и Хашког трубунала да је у Сребреници тобоже извршен геноцид над Бошњацима - истакао је Линта у писаној изјави за јавност.

Линта је навео да пресуде Хашког трибунала, којима су Радован Караџић, генерал Ратко Младић и још један број лица осуђени за геноцид, нису засноване на чврстим доказима и чињеницама већ на лажним изјавама одређеног броја свједока из реда бошњачког народа и других.

- Због тога је потребно да се установи нови међународни механизам који би преиспитао све изречене пресуде - сматра Линта.

Према његовим наводима, у Сребреници се у јулу 1995. године десио злочин, који се, према дефиницији међународне Конвенције о спречавању и кажњавању геноцида из 1948. године, апсолутно не може сматрати геноцидом.

Он је оцијенио да само права истина о догађајима у Сребреници од 1992. до 1995. године може бити темељ за изградњу повјерења између Срба и Бошњака.