latinica  ћирилица
14/07/2019 |  17:37 ⇒ 17:53 | Аутор: sputniknews.com

У Турску долетјели и шести и седми авион са руским ПВО системима (ВИДЕО)

У Турску су долетјели и шести и седми авион са руским противваздушним системима "С-400", саопштило је турско Министарство одбране.

Како се наводи у саопштењу, ова испорука извршена је строго у складу са условима уговора који је потписан између Русије и Турске.

Министарство одбране Турске је 12. јула објавило да је испорука С-400 у ту земљу почела. Касније је те информације потврдила је и Савезна служба за војно-техничку сарадњу Русије.

Уговор о набавци четири дивизиона С-400 вриједан 2,5 милијарди долара закључен је 2017. године. Турска ће део испоруке С-400 платити сама, а дио на рачун руског кредита.

Куповина најновијих руских система за противваздушну одбрану С-400 изазвала је међународни скандал између Турске и Сједињених Америчких Држава. Вашингтон је захтијевао да се споразум обустави и да се уместо њих набаве амерички системи "Патриот".

У случају одбијања, Вашингтон није искључио могућност одлагања или поништавања продаје Турској најновијих ловаца "Ф-35", али је Турска одбила да учини уступке.