latinica  ћирилица
14/07/2019 |  20:05 ⇒ 15/07/2019 | 10:25 | Аутор: СРНА

Полиција тражи право приговора на одлуке тужилаштва

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да полицији у пракси треба омогућити да приговори на обустављање истраге ако су прикупљени докази за даље процесуирање.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

Лукач је рекао да је потребно пронаћи адекватно рјешење.

- Ништа нам не значи ако имамо неко законско рјешење које је неспроводимо у пракси или које се врло тешко спроводи, а много таквих имамо - рекао је Лукач за Алтернативну телевизију.

АТВ је навео примјер недавне одлуку поступајућег тужиоца о обустављању истраге против браће Бошка и Богдана Диљевића, осумњичених за убиство Бојана Копрене још 2014. године.

Иако су инспектори Управе за организовани и тешки криминалитет поднијели извјештај и спровели ухапшене Диљевиће у тужилаштво, пуштени су на слободу без испитивања.

Лукач је истакао да је полиција била на корак до расвјетљавања кривичног дјела, али да је тужилаштво онемогућило процесуирање осумњичених.

- Мислим да смо били на прагу рјешавања тог случаја и да је полиција прибавила одређене доказе за које сматрамо да би били вјеродостојни на суду. Имамо и свједоке који могу да потврде одређене чињенице и дешавања из тог случаја - рекао је Лукач.

Према његовим ријечима, дошло је до размимоилажења са тужилаштвом и тај случај је сада у застоју.

МУП је доставио иницијативу за измјене закона да му буде омогућено право жалбе на одлуку тужиоца.

Министар правде Антон Касиповић је навео да ће са највећом пажњом бити размотеран иницијатива и размишљање МУП-а.

- Шта је циљ и обавеза Министарства правде - прије свега да измјенама и допунама Закона о кривичном поступку учинимо поступање свих институција у правосудном систему Републике Српске ефикаснијим, бољим, бржим и, прије свега, у интересу заштите права грађана Српске - навео је Касиповић.