latinica  ћирилица
15/07/2019 |  09:09 ⇒ 09:28 | Аутор: srpskainfo.com

Хрватски војници пјевали антисрпске пјесме на вјежби са ОС БиХ

На недавној међународној војној вјежби у Хрватској, у којој су учествовали и припадници Оружаних снага БиХ, десио се инцидент с националним обиљежјима.
Војна вјежба "Immediate Response" 19 у Хрватској (Фото: HV/V. Jovanovac) -
Војна вјежба "Immediate Response" 19 у Хрватској (Фото: HV/V. Jovanovac)

Како тврде извори из војних кругова, сама вјежба је прошла без икаквих проблема, али се ружна сцена догодила на заједничкој вечери за све учеснике, коју су приредиле Оружане снаге Хрватске, пише Српскаинфо.

- Ту је неколико хрватских војника, очиглено у припитом стању, почело да пјева националистичке пјесме, вријеђајући српски народ - тврде наши саговорници.

Иако је од ове вјежбе прошло неколико седмица, ни Хрватска ни БиХ нису обавијестиле јавност да се поменути инцидент догодио. Тек након питања Српскаинфо, из Министарства одбране БиХ потврђено је да су упознати с овим догађајем.

- Постоје сазнања да је након завршене вјежбе, на којој су учествовале Оружане снаге Босне и Херцеговине, на заједничкој вечери од стране појединих припадника Хрватске војске било недоличног понашања, а што су надлежне команде Оружаних снага Републике Хрватске након истражних радњи одмах поцесуирале - рекла је за шефица Канцеларије за односе с јавношћу Ума Синановић.

У Министарсву одбране БиХ нису навели о којој се конкретно војној вјежби радило. Међутим, на њиховој службеној интернет страници може се наћи вијест да су припадници Оружаних снага БиХ учествовали на међународној војној вјежби “Immediate Response 19“ у Хрватској и Мађарској од 21. маја до 7. јуна 2019.

Циљеви вјежбе били су интеграција снага, повећање интероперабилности са осталим учесницама на вјежби, извођење операција конвоја и слободе кретања те унапређење оперативне способности јединица ОС БиХ за активно учешће на оваквим вежбама. У име БиХ на вјежби је учествовала 2. пјешадијска чета 2. пјешадијског батаљона 6. пјешадијске бригаде ОС БиХ.