latinica  ћирилица
15/07/2019 |  10:16 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Додик: Оваква БиХ не може живјети

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да концепт БиХ није прилагођен реалности и да БиХ не може живјети овако како ју је неко замислио, него да о томе коначно треба питати људе који у њој живе.

Додик је рекао да је за тренутну ситуацију у БиХ у суштини највећи кривац међународни фактор, који је креирао мировно рјешење, те нагласио да је, када је рат завршен требало поштовати вољу народа, а не правити експерименте.

- У БиХ је направљен експеримент. Ако постоје кривци за ово стање, онда су то они који су мислили да могу да сруше `велику` Југославију, а да на простору БиХ потом направе `малу` Југославију - рекао је Додик за "Данас".

Он је истакао да је чињеница да БиХ мало ко разумије, осим народа који тамо живе, а управо због тога их многи квалификују на различите негативне начине.

- То је проблем који ми вучемо 20 година, међусобно се трвећи, `убачени у њихове лабораторије за вјежбање`, гдје нестручне дипломате из иностранства долазе и вјежбају на нама, а онда оду након три године. То је концепт који није прилагођен реалности. Странци не хају за наше приједлоге, мисле да смо ми мање вриједни и да за нас вриједи само батина. БиХ овако како ју је неко замислио не може да живи - напоменуо је Додик.

Поводом тврдњи члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да власти у Србији прећутно или директно подржавају "сребренички геноцид", Додик је истакао да се Комшић и слични стално "залијећу" на Србију, јер је, за разлику од БиХ, најзначајнија држава на овим просторима.

- Србија је несумњиво најзначајнија и највећа држава на овим просторима и, као што се и показало у посљедњим годинама, збиља је гарант стабилности цијелог региона. БиХ је ту успутна прича и зато се Комшић и слични стално `залијећу на Србију` - рекао је Додик.

Он је констатовао да се Комшић стално нешто љути и са нечим не слаже, али тиме не доприноси ничему.

- Комшић тврди да Србија, тобоже, ремети ситуацију када је ријеч и о БиХ, али није рекао да није ријешен покушај убиства предсједника Александра Вучића у Поточарима од прије неколико година - рекао је Додик.

Он је нагласио да је у вези са тим случајем Полиција Републике Српске идентификовала сва лица која су у томе учествовала, али, како каже, очигледно, у Сарајеву нешто скривају.

"Налазе и све што је откривено у Републици Српској преузели су у Сарајеву да би даље наставили истраге, а суштини се десило да су они то само заташкали", навео је Додик.

Он је рекао да, уз сво поштовање за комеморацију жртвама, Сребреницу не треба посматрати на начин на који то желе Бошњаци, који имају проблем са сталним наметањем те теме.

- Цијели проблем Сребренице је у неједнаком третману жртава. Желећи да будем објективан и тачан тражио сам имена људи страдалих на простору Сребренице и Братунца током рата. Списак од 3.500 људи /Срба/ није измишљена прича - навео је Додик.

Он је рекао да је ријеч о томе да је страдање Бошњака било концентрисано на неколико дана или двије седмице, а Срби су у континуитету страдали од 1992. до 1995.

- И даље позивам на формирање међународне комисије, са највећим свјетским експертима, да они утврде шта је било током те три године и сад јавно изјављујем да ћу стати иза мишљења те комисије. То што су у Хагу пресуђивали појединцима је нешто друго. Уосталом, стално нам говоре ови са Запада да не може бити опште кривице, већ индивидуалне - наглашава Додик.

Говорећи о прошлонедјељном самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи, Додик је навео да је све било "стављено на сто" - указано на отворена питања, попут проблема Косова и Метохије, европских интеграција, при чему неке земље имају проблеме у вези са инфраструктуром, друге око граница.

Имајући у виду да је ријеч о иницијативи која постоји 23 године, Додик је истакао да је ово била прилика да се разговара о томе на највишем могућем нивоу, али је напоменуо да није сасвим сигуран да ли ће закључци са скупа бити спроведени, јер су све то питања која постоје већ годинама.

- Био је ту и захтјев предсједника Албаније да се призна Косово, али сам јасно рекао да БиХ неће признати Косово, већ да ми само можемо да прихватимо евентуални договор Београда и Приштине. Било је важно присуство Ердогана, да би се оснажили пројекти у вези са изградњом пута Београд-Сарајево, од чега 150 километара пролази кроз Републику Српску - рекао је Додик.