X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
15/07/2019 |  10:27 ⇒ 10:33 | Извор: СРНА

"Генерал"-досадан идеолошки филм којег се и глумци стиде

Филм "Генерал" Антуна Врдољака о Анти Готовини досадно је и пропагандно остварење, које личи на филмове из 1947. године, наводи хрватски "Јутарњи лист".
Филм о Анти Готовини (Фото:Luka Gerlanc/CROPIX) -
Филм о Анти Готовини (Фото:Luka Gerlanc/CROPIX)

Врдољаков филм о контроверзном официру који је командовао војно-полицијском акцијом "Олуја" у којој је протјерано скоро 200.000 Срба, а дио њих ликвидиран, исмијан је у првом осврту на његову пулску премијеру.

- У некој упоредној хронологији, Врдољаковом `Генералу` пандан нису `Сутјеска` и `Врхови Зеленгоре`, него стаљинистички филмови у којима Стаљин додиром руке поправља трактор, а мудре законе доносе бркати комесари партије - наводи се у критичком осврту на овај у Хрватској дугоочекивани филм.

У "Генералу" нема помена о жртвама у "Олуји", служба Готовине у Легији странаца приказана је само у једној сцени, нема ни хашког суђења ни бијега од Хага...

Врдољаков "Генерал" испунио је само једну сврху, а она је идеолошка. Циљ овог филма био је да ритуално обликује службену верзију хрватске новије историје кроз лик идеалног хагиографског репрезента.

Након десет година припрема, четири мјесеца снимања, након продукције која је укључивала стотине глумаца и војску и коштала око 2,7 милиона евра, публика није добила оно што је очекивала, закључује Јутарњи лист.

Истовремено, десни хрватски портали огорчени су што премијер Андреј Пленковић није присуствовао премијери у Пули, јер том филму дају државни статус.

Портал "Дневно" тврди да је Готовина данас, "метафорично, у војном смислу друго име за Фрању Туђмана", те да "онај ко нема времена за Готовину - нема времена за Туђмана".

На удару су се нашли и неки од глумаца који играју у филму - њима је замјерено да их је интересовао само хонорар и ништа више.

Тако је Тарик Филиповић, који глуми генерала Лошу Домазета, оптужен да исмијава лик који игра и да га нескривено презире.

"Дневно" замјера глумцима што након премијере нису користили афирмативне ријечи ни о главном лику Анти Готовини ни о "домовинском рату".

Посебно је апострофирана глумица Наташа Јањић, уз напомену да је "бирала ријечи да би остала - неутрална".