latinica  ћирилица
15/07/2019 |  10:43 | Аутор: РТРС

Балкис: Изгубљени град у Бакинцима (ФОТО)

Остаци рановизантијског изгубљеног града “Балкиса“ из четвртог вијека налазе се у селу Бакинци, општина Лакташи. Археолози су ископали дијелове зидина три базилике, старе некрополе и утврђења града који датирају од 4. до 7. вијека нове ере.
Балкис (Фото: laktasiturizam.org) -
Балкис (Фото: laktasiturizam.org)

На основу ископина утврђено је да је град са базиликама могао да постане епископско сједиште у првој половини 4. вијека, пошто је византијски цар Јустинијан обновио базилике у Панонији и Далмацији. Пронађена је табла са именима три епископа Констанциус, Андреас и Констанц.

Једна од базилика је импозантних димензија 40 пута 17 метара. У њу је у 4. вијеку могло да стане преко 500 људи. Највећа од три ископане базилике дупло је већа од бањалучког Храма Христа Спаситеља. Археолози и ентузијасти ископали су олтарски дио.

Балкис - остаци базилике (Фото: laktasiturizam.org)

Налазиште је на пространству преко једног километра квадратног, град се састоји од три дијела. Опасан одбрамбеним зидовима у дужини око 480 метара, дебљине око 1,5 метар, док су зидови на појединим мјестима очувани до висине од четири метра. У склопу овог комплекса пронађено је и средњовјековно земљано утврђење Караула.

Комплекс се простире на преко 100.000 метара квадратних и у њему су пронађени објекти различите намјене. Источно и југоисточно од одбрамбених зидина утврђења, пронађене су и истражене три рановизантијске базилике, које су у периоду од 4. до 7. вијека биле центар црквеног живота сјеверног дијела Босне.

Балкис - остаци базилике (Фото: laktasiturizam.org)

Рановизантијско утврђење могуће је повезати са градом Балкис, који је страдао 597. године у налету аварско-словенског восковође Бајана. Тада је на путу од Сервицијума, данашње Градишке, према Салони или Солини срушено преко 40 стражарница и рефугија, заједно са поменутим градом, приликом чега је становништво ових крајева тешко страдало.

Након уређења и туристичке валоризације, овај археолошки локалитет постаје једна од најпосјећенијих туристичких дестинација у окружењу.

Извор: ТО Лакташи