latinica  ћирилица
15/07/2019 |  10:44 ⇒ 14:17 | Аутор: РТРС

Шамац: Пети број "Срђановог венца"

У Шамцу је промовисан пети број часописа "Срђанов венац", у којем су објављене награђене пјесме пристигле на конкурс за родољубиву и љубавну поезију младих.

Часопис је својеврсна задужбина младом пјеснику Срђану Вајагићу из Шамца, који је у 22-гој години погинуо у Одбрамбено- отаџбинском рату.

Пети број часописа у знаку је стогодошњице Великог рата у којем су, као солунски добровољци, учествовала деветорица браће Вајагића.

- Велика ми је част што сам освојио прво мјесто. "Срђанов венац" је посвећен једном младом борцу, пјеснику који је свој живот дао бранећи домовину. Пјесме пишем од другог разреда основне школе, добитник сам бројних признања за литерарне саставе - каже Андреј Павловић, добитник Прве награде.

- Једним дијелом желим да покажем да су млади и даље ту присутни и да се и даље на неки начин боре за своју земљу па макар то било и писањем, као што ја радим - додала је другопласирана Кристина Којић.

Награда „Срђанов венац“ установљена је као подстицај дјеци и младима да гаје и развијају родољубива осјећања, племените вриједности српског народа, православља и хришћанства.

Мирко Вајагић, главни и одговорни уредник "Срђановог венца" истакао је да је његова замисао, као уредника, за овај часопис била да се у средњим школама афирмише родољубље као значајна ствар уопште за опстанак српског народа ,посебно у Републици Српској.

- Надамо се и вјерујемо да ће ова сјајна идеја да се ова родољубива и љубавна поезија младих до 22. године нађе на страницама овог часописа и у годинама пред нама бити напокон институционално постављена - нагласио је Новак Танасић, редактор "Срђановог венца".

Млади пјесник, Срђан Вајагић, погинуо је у Гребницама код Шамца уочи Петровдана, 1992. године.

Његова збирка поезије "Побједа као завјет" објављена је постхумно, а неке од пјесама уврштене су у антологије српске поезије.