X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
15/07/2019 |  11:29 | Извор: sputniknews.com

Хуавеј регистровао нови оперативни систем – бржи од Андроида

Хуавеј је регистровао нови оперативни систем са веома “хармоничним“ именом.
Хуавеј - оперативни систем Хармони (Фото: LetsGoDigital) -
Хуавеј - оперативни систем Хармони (Фото: LetsGoDigital)

Кинески гигант Хуавеј регистровао је нови оперативни систем који се зове Хармони и који би могао да буде алтернатива за Андроид.

Оперативни систем је регистрован у Заводу за интелектуалну својину Европске уније и није први оперативни систем компаније Хуавеј. Раније је компанија већ регистровала SO brand и HongMeng.

Оперативни систем Хармони за мобилне телефоне могао би да буде спреман до краја године за кинеске кориснике, каже Ју Ченгдонг, извршни директор Хуавеја. Дистрибуција за друге земље свијета могла би да почне у првом кварталу 2020. године.

У Хуавеју тврде да је оперативни систем 60 одсто бржи од Андроида. Међутим, Андроид остаје његов први избор за паметне телефоне у случају да се сукоб са Вашингтоном ријеши, кажу представници Хуавеја.

Кинеска компанија је средином маја уврштена је на црну листу Владе Сједињених Држава, што јој не дозвољава да послује са америчким компанијама. Санкције забрањују технолошком гиганту да користи производе као што су Андроид и Виндоуз, тако да је Хуавеј почео да ради на интерном оперативном систему за замјену Андроида у својим будућим уређајима.