latinica  ћирилица
15/07/2019 |  11:46 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Смјена Халиловића једини излаз из блокаде

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и дигитализацију Срђан Рајчевић изјавио је данас да је Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ нефункционална и да нема начина за деблокирање њеног рада изузев формирања новог Савјета министара и смјене њеног директора Енвера Халиловића због посљедица које је до сада проузроковао.

- То су врло негативне посљедице по систем високог образовања у Српској. Послије тога треба да договоримо на који начин ће високошколске установе у Српској бити реакредитоване у будућности - рекао је Рајчевић новинарима у Бањалуци, коментаришући Халиловићеву одлуку да ван снаге стави препоруку о реакредитацији универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву.

Рајчевић је подсјетио да предсједник Управног одбора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ више не обавља ту функцију, те да су замјеник директора Агенције и представници Српске у њеном Управном одбору замрзли свој рад.

Према његовим ријечима, нејасно је и која је рјешења Халиловић ставио ван снаге, оцијенивши да такви поступци најбоље говоре о раду Агенције.

- Та агенција је потпуно дисфункционална и не може да доноси одлуке које су у њеној надлежности. Због тога смо потписали споразум са ресорним министарством у Влади Србије којим смо покушали да премостимо правни вакуум који се појавио с обзиром на то да са једне стране имамо јавне универзитете који су испунили услове за реакредитацију, а са друге политичку опструкцију која се огледа кроз рад директора и Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ - каже Рајчевић.

Он је оцијенио да је то био оптималан начин да студентима и високошколским установама у Српској омогуће учешће у међународним пројектима.

Говорећи о негативном извјештају који су ревизори дали Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци, Рајчевић је истакао да би било некоректно усмјеравати кривицу на садашњи менаџмент те установе јер он није у потпуности одговоран за налаз ревизора, као ни Министарство на чијем је челу с обзиром на то да је дошло до промјене Закона о републичкој управи.

- Министарство ће налаз ревизије путем менаџмента Студентског центра у потпуности спровести и испоштовати. Дешавало се низ ситуација из којих треба пронаћи пут да бисмо Студентски центар `Никола Тесла` довели до нивоа самоодрживости. Радимо на реструктурирању дугова Студентског дома `Никола Тесла` и очекујемо да ћемо ускоро ући у аранжмане којима ћемо их смањити да би могли да идемо у експанзију његових капацитета и студентима понудити оиптималне услове - нагласио је Рајчевић.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин истакао је да је тај Универзитет акредитован са својим студијским програмом.

- Процес акредитације спровела је Агенција за акредитацију високошколских установа у Републици Српској. Ми смо рјешење о акредитацији добили благовремено и на основу њега смо уписани код институција на нивоу БиХ и у регистру који води агенција из Србије. Директор /Халиловић/ из само њему поизнатих разлога то није желио да учини за универзитете у Бањалуци и Источном Сарајеву - рекао је Гајанин.