X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
15/07/2019 |  12:08 | Извор: СРНА

Хофбауер: Сребреница се користи за криминализацију мишљења

Политику, а не правду, донијело је преношење дефиниције геноцида у руке међународних судова, истиче професор економије и друштвене историје са Бечког универзитета Ханес Хофбауер.
Ханес Хофбауер - Фото: Screenshot/YouTube
Ханес ХофбауерФото: Screenshot/YouTube

- Јер, поставља се основно питање: ко је тај који дефинише масакре или масовна убиства као геноцид? - рекао је Хофбауер за "Вечерње новости".

Он наводи да дефиниције геноцида лако могу бити инструментализоване у геополитичке сврхе и упозорава да се то и догађа.

Хофбауер, који је о овој теми написао научни рад "Правосуђе као наставак ратовања", рекао је да је у ранијем законодавству ЕУ само у Њемачкој и Аустрији било предвиђено кажњавање порицања злочина над Јеврејима у Другом свјетском рату.

- Сада, ако неко каже како се у Сребреници није догодио геноцид, излаже се пријетњи кривичног прогона. `Масакри у Сребреници` и то како их тумачимо користе се за криминализацију мишљења - каже Хофбауер.

Он наводи да је ЕУ под притиском њемачког министра правде 2008. године драматично проширила "злочин другачијег размишљања".

До 2008, у Аустрији и Њемачкој било је кажњиво само негирање Холокауста, а онда је донесена Оквирна одлука Европског парламента којом се све чланице ЕУ обавезују да у року од пет година у своја законодавства уврсте кажњавање порицања геноцида и раних злочина.

У тексту се подсјећа да су многи стручњаци доказали да се злочин у Сребреници никако не може окарактерисати као геноцид.

- Конвенција УН о геноциду наглашава да није питање колико је људи убијено, него намјера да се угаси нека нација, етничка, расна или вјерска група. Инкриминисати само српску страну не одражава реалност ових ратова и то није праведно - напомиње Хофбауер.