latinica  ћирилица
15/07/2019 |  12:11 ⇒ 12:15 | Аутор: РТРС

УНРС: Полицијски службеници да се према новинарима односе у складу са законом

Представници Удружења новинара Републике Српске одржали су радни састанак са начелницом Одјељења за односе с јавношћу Министарства унутрашњих послова Републике Српске Мирном Миљановић.
Удружење новинара Републике Српске -
Удружење новинара Републике Српске

На састанку, који је одржан након дебате "Полиција и новинари на јавним скуповима - права и обавезе", било је ријечи о наредним корацима којима би се смањио број неспоразума и сукоба између медијских радника и полицијских службеника на терену.

- Удружење новинара Републике Српске позива медијске раднике да приликом рада на терену и праћења јавних догађаја, које обезбјеђују припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, обавезно, на видно мјесто, истакну акредитацију издату од стране медијске куће за коју раде. Такође, Удружење новинара Републике Српске позива полицијске службенике да приликом рада на терену имају истакнут натпис са именом и презименом и/или полицијску легитимацију/значку у складу са одлуком која прописује изглед униформе, али и у складу са Законом о полицији Републике Српске - наводи се у саопштењу Удружења новинара Српске.

- Полицијске службенике позивамо да се према медијским радницима односе у складу са законом, уљудно и уз пуно уважавање. Медијске раднике позивамо да поштују процедуре и да уважавају полицијске службенике - додаје се у саопштењу.

Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске, у претходној години забиљежено је пет напада на медијске раднике од којих је најдрастичнији покушај убиства новинара Владимира Ковачевића.

- Према истим подацима у два случаја ријеч је о пријетњама путем друштвених мрежа и/или коментара на порталима, у једном случају ријеч је о угрожавању безбједности и у једном случају ријеч је о оштећењу или одузимању туђе ствари.

- Овим путем позивамо медијске раднике да сваку пријетњу са којом се сусретну пријаве Министарству унутрашњих послова, али и Удружењу новинара Републике Српске - стоји у саопштењу овог Удружења.