latinica  ћирилица
15/07/2019 |  13:37 ⇒ 24/07/2019 | 11:42 | Аутор: РТРС

Вриједност пиралена у Врбањи и Врбасу у границама максимално дозвољених

По налогу Републичке водне инспекције у другој половини јуна извршено је узимање три узорка седимента из корита ријеке Врбас, како би се лабораторијским анализама утврдило евентуално постојање пиралена и других штетних материја у седименту, наводи се у саопштењу Инспектората Републике Српске.
Врбас - Фото: РТРС
ВрбасФото: РТРС

- Републичка управа за инспекцијске послове упутила је Захтјев за узорковање и испитивање узорка Институту за воде Бијељина, а узорковање седимента извршено је 19. и 20. јуна ове године. Лабораторијским анализама наведених узорака утврђено је да су вриједности полихлорованих бифенила, односно пиралена у границама циљаних и максимално дозвољених вриједности - стоји у саопштењу Инспектората Српске.

- Први узорак је узет у зони ушћа ријеке Врбање у Врбас, други у кориту ријеке Врбас на простору мале Аде и трећи у близини бившег висећег моста код "Витаминке" у насељу Чесма. Анализама је испитивано присуство тешких метала, пиралена и других угљиководоника и на основу Извјештаја о испитивању утврђено је да су резултати анализа у границама максимално дозвољених концентрација. Мање одступање утврђено је само код концентрације бензо(а)антрацена, једињења које настаје као продукт сагоријевања нафте и налази се у издувним гасовима мотора са унутрашњим сагоријевањем - наведено је у саопштењу.