latinica  ћирилица
15/07/2019 |  13:46 ⇒ 14:12 | Аутор: Б92

У Европи постоји "темпирана бомба", гора од Чернобиља

Фабрика нуклеарног отпада Уједињеног Kраљевства "Селафилд" у Камбрији носи титулу "најопасније индуистријске зграде у западној Европи".
Фабрика нуклеарног отпада "Селафилд" (Фото: cumbriachamber.co.uk) -
Фабрика нуклеарног отпада "Селафилд" (Фото: cumbriachamber.co.uk)

Према писању британског Сана, за протекле двије године догодило се чак 25 случајева пробијања безбједности.

Наведени инциденти, како је пренио Спутњик интернешенел, односе се на озбиљне пропусте: од цурења радијације из водених цијеви, преко незатварања буради за нуклеарни отпад, па све до просипања уранијумског праха и цијеви из којих цури киселина.

Према наводима британског медија, у октобру 2017. у ту фабрику био је хитно позван тим специјалаца након што је дошло до инцидента с нестабилним хемикалијама, што је изазвало страх околног становништва, а свега мјесец дана касније откривено је да је један радник бритаске фабрике био изложен ниском нивоу радијације.

Такође, раније ове године дошло је до оштећења кабла високог напона што је проузроковало нестанак струје, што је нагнало Нуклеарно регулаторно тијело да коначно реагује и фабрици пошаље захтјев за хитним побољшањем безбједности.

Локално становништво живи у константном страху јер сматрају да је и један инцидент превише, а поготово неколико колико их се догодило у тој фабрици нуклеарног отпада.

Међутим, руководство фабрике одговара да разлога за бригу нема и да су сви досадашњи инциденти били на нивоу "најмање могуће опасности".

Иначе, у фабрици у Камбрији налази се залиха од 140 тона плутонијума, а у њој се складишти и нуклеарни отпад из осталих нуклеарних реактора Уједињеног Краљевства.