latinica  ћирилица
15/07/2019 |  14:08 ⇒ 19:45 | Аутор: Независне

СИПА добија новог директора: Ко ће сјести у фотељу Перице Станића?

Осим директору СИПА, мандат истиче и Осману Мехмедагићу, директору Обавјештајно-безбједносне агенције
СИПА - Фото: РТРС
СИПАФото: РТРС

Независни одбор Парламента БиХ сутра би могао донијети одлуку о расписивању јавног конкурса за спровођење процедуре одабира кандидата на позицију директора Државне агенција за истраге и заштиту, а с обзиром на неформирање Савјета министара БиХ питање је како ће се тај посао завршити.

- Конкурс мора бити расписан три мјесеца прије него што Перици Станићу истекне мандат на челу СИПА, а питање је како ће се све завршити с обзиром на то да би, уколико остане овакво стање, акутелни минисар безбједности Драган Мектић поново одређивао ко ће бити директор СИПА, што је недопустиво за оне који би требало да формирају власт на нивоу БиХ - испричао је извор Независних.

Према најави из Парламента БиХ, сједница Независног одбора биће одржана сутра, а осим одлуке о расписивању конкурса за директора СИПА, чланови ће разматрати и извјештај са састанка чланова Независног одбора с руководством Граничне полиције, као и информацију о учешћу чланова Независног одбора у ТАИЕX мисији стручне процјене стања, самосталности и одговорности органа за спровођење закона у БиХ.

Подсјећања ради, Независне су још раније писале да постоји проблем када је у питању избор новог директора СИПА с обзиром на то да, према закону, директора на приједлог Министарства безбједности БиХ именује Савјет министара. С обзиром на то да је Савјет министара БиХ у техничком мандату и да нема подршку парламента БиХ, многи су мишљења да се у процедуру избора директора СИПА не треба ни ићи, односно да се не смије дозволити да Савјет министара у техничком мандату именује људе на тако важне функције.

Осим директору СИПА, мандат истиче и Осману Мехмедагићу, директору Обавјештајно-безбједносне агенције. Наводно већ постоји договор да Бошњаци опет именују свог човјека на ту позицију, а Срби на мјесто директора СИПА.