latinica  ћирилица
15/07/2019 |  14:31 | Аутор: РТРС

Концерт Тркуља/Миленковић поводом предаје апликације Бањалука 2024.

Бањалука се и просторно и програмски убрзано припрема за коначну одлуку који ће град носити престижну титулу Европске престонице културе 2024. године.

Откривајући један од својих најрепрезентативнијих објекта културног насљеђа, у сјају какав је био прије скоро девет деценија, испред Банског двора, 25. јула од 21 час Бањалука ће представити свој програмски концепт "Супротности се привлаче" спектакуларним и јединственим заједничким наступом Стефана Миленковића и Слободана Тркуље.

Свјетски признате виртуозе класичне музике на виолини и модерне традиције на многобројним инструментима, Миленковића и Тркуљу, пратиће бањалучки симфоничари које ће чинити музичари из Бањалуке, Бихаћа и Јајца, три града који су се заједнички кандидовали и стријеме престижној европској титули.

44 музичара Бањалучке филхармоније, распоређенина сцени у необичном омјеру 20:24 додатно ће нагласити жељу Бањалучана да баш за пет година њихов град буде овјенчан ласкавим насловом Европске престонице културе.

Спајајући само на први поглед неспојиво, Бањалука ће представити не само различите умјетнике и музичке жанрове, већ ће и "новим" Банским двором наставити да развија нове културне садржаје зацртане у Стратегији развоја културе града, као јединственог документа у БиХ, насталог као резултат кандидатуре Бањалуке за Европску престоницу културе.

Концерт Тркуља/Миленковић организовали су Фондација Бањалука 2024. у сарадњи са Градом Бањалука, а улаз ће бити бесплатан.