latinica  ћирилица
15/07/2019 |  18:26 ⇒ 18:29 | Аутор: Агенције

Ракете "мистрал" стижу у Србију

Делегације Француске и Србије потписала су данас 22 билатерална споразума из области економије, војне индустрије, образовања и културе, а на конференцији за новинаре предсједника Србије и Француске размијењено је пет докумената.
Макрон и Вучић, архив - Фото: Novosti.rs
Макрон и Вучић, архивФото: Novosti.rs

Ријеч је о Изјави о намјерама о реализацији пројекта изградње Београдског метроа, Уговору о откупу топлотне енергије између БЕОЧИСТА ЕНЕРГИЈА и Београдске електране и Уговору са компанијом НБДА о испоруци ракета "мистрал".

Размијењени су и Споразум о кинематографској копродукцији и Споразум између Владе Србије и Владе Француске о статусу Француске школе у Београду.

Те споразуме су у име Србије потписали министар финансија Синиша Мали, министар одбране Александар Вулин, министар културе Владан Вукосављевић, министар просвјете Младен Шарчевић и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Међу 22 потписани су и Споразум о сарадњи Јавнобиљежничке коморе Србије и Високог савјета јавних биљежника Француске, као и писмо о намјерама о сарадњи Коморе јавних извршетеља Србије и Националне коморе јавних извршитеља Француске.

Такође, потписани су и Споразум о сарадњи између Шнајдер електрик и Електротехничког факултета Универзитета у Београду, као и Споразум о сарадњи Шнајдер електрик и Факултета техничких наука у Новом Саду.

Двије делегације су потписале су и Споразум о сарадњи у области стрипа, Административни споразум у области реформе јавне администрације, управљања људским ресурсима и професионалног образовања и Административни споразум о области спорта.

Потписани су и Меморандум о сарадњи између Министарства просвјете, науке и технолшког развоја, Амбасаде Француске у Србији и Француског института у Србији у борби против предрасуда и дискриминације у образовном систему, Споразум о сарадњи у области наставе француског језика у образовно-васпитним установама Србије и Споразум о донација EVOFINDER.

Двије делегације потписале су и Писмо о намјерама између француске и српске царине, Технички споразум Министарства одбране за уговор са МБДА, Меморандум о разумијевања између Београдског водовода и канализације и компаније Веолија и Меморандум о сарадњи између РТЕ (опертора преносног система Француске и ЕМС АД).

Потписан је и Протокол о намјерама између Akya Energy SAS, IEL OIE Balkan Renewable Energy и Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарства и саобраћаја АП Војводина у присуству Basiadi Wind за развој вјетро-парка у Србији, Протокол о намјерама између Proparco Akya Energ SAS за финансирање пројекта вјетропарка Basiadi и Протокол о намјерама за развој пројеката дубинске геотермике у Србији.