latinica  ћирилица
15/07/2019 |  18:46 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

У Српској 24 црне тачке

Забрињавају све чешће саобраћајне незгоде, али и несреће са смртним исходом. Црне статистике увећавају се љети. Најчешћи узрочници су брза вожња, алкохол и неискуство. Босна и Херцеговина је, по броју смртно страдалих у саобраћају, далеко изнад просјека Европске уније. МУП Српске најављује оштрије контроле.

"Великом брзином ишао из супротног смјера", "Скренуо у супротну траку", "Возач био пијан", "Неприлагођена брзина" - ударни су наслови црне хронике, од почетка мјесеца. Иако статистике МУП-а у првих шест мјесеци биљеже смањење броја смртно стадалих за 10 одсто, евидентно је повећање броја теже повријеђених за пет одсто, у 4.715 саобраћајних незгода. Забрињава и то што у саобраћају све више страдају млади.

- Најугроженија категорија лица која су смртно страдала или уопште повријеђена у саобраћајној незгоди су лица старости од 21 до 30 година, а иста ова категорија учесника у саобраћају је најбројника у категорији лица која су проузроковала саобраћајну незгоду - рекао је Драган Милошевић, главни инспектор за безбједност саобраћаја МУП-а Републике Српске.

Неприлагођена брзина и алкохол главни су узрочници. У Српској, 24 мјеста су означена као црне тачке. Најопасније су дионице Љубогошта-Пале, и најфреквентније магистралне дионице М-16 и М-18. Број саобраћајних незгода увећава се љети. Из Ауто-мото савеза Срспке апелују на возаче да обаве технички преглед возила, поштују прописе, праве паузе током вожње и не пију алкохол.

- Али када се сви ти елементи посложе и да возачи поштују прописе и да је околина у равим условима, да су возила исправна то ће допринијети већој безбједности и мањем страдању у саобраћају - навео је Предраг Ликокур из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Рупе на путу и лоша сигнализација могу бити разлог саобраћајних незгода, каже дугогодишњи возач Новак Милашиновић из Бањалуке. Ипак је, каже, највећа одговорност на возачу.

- Водим колико могу рачуна и обзира и о другима у саобраћају. Нисам имао никаквих удеса до сада, имао сам малих али то су други судјеловали - истакао је Милашиновић.

Иако многи критикују законску регулативу, примјер судије Драгана Ивића из Прњавора опомиње - закони су добри, али треба да се примјењују. Он је једини судија у БиХ који је чак 10 пута возачима изрекао мјеру одузимања возила, прописану Законом Републике Српске о прекршајима. И репресивне мјере МУП-а Српске дају резултате.

- У првих шест мјесеци биљежимо осам одсто већи број издатих прекршајних налога, а за 14 одсто је виши број искључених возила из саобраћаја и 21 одсто возача коју су искључени из саобраћака - додао је Милошевић.

У БиХ је, у посљедњих пет година, у готово 189.000 саобраћајних незгода, погинуло више од 1.500 људи, а повријеђено скоро 10.500. Јули и август су најкритичнији, због чега је МУП Српске, од 18. до 21. јула наложио 24-часовну контролу брзине кретања и алкотестирања. А колико су возачи несавјесни, показују резултати мартовске контроле, у којој су за четири дана на саобраћајницама затекли 656 пијаних возача.