X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
15/07/2019 |  18:50 | Извор: РТС

Вучић: Никада нисам имао тако отворен и искрен разговор као са Макроном

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, након разговора са предсједником Француске Емануелом Макроном који је трајао скоро три пута дуже него што је предвиђено, да готово ни са ким није имао тако дуг разговор у четири ока. Макрон је поручио да је Србија велика европска нација.
Макрон и Вучић (Фото: ТАНЈУГ/ЗОРАН ЖЕСТИЋ) -
Макрон и Вучић (Фото: ТАНЈУГ/ЗОРАН ЖЕСТИЋ)

- Имали смо веома дуг разговор, мислим да никада или готово ни са ким нисам имао тако дуг разговор у четири ока као са Макроном и могуће да никада нисам имао тако отворен и искрен разговор - рекао је предсједник Србије на заједничкој конференцији за медије у Палати Србија.

Истакао је да је саслушао Макрона о свим важним регионалним и еврпским питањима, напомињући да је много научио од француског предсједника.

- Изнио сам све наше проблеме, прије свега по питању рјешавања "косовског чвора", разговарали смо, рекао бих, толико дуго да тешко могу неку тему да пронађем које се нисмо дотакли. Говорио сам истину и залагао се и борио се да нам Француска помогне на европском путу и рјешавању косовско-метохијске кризе, с обзиром колики углед Француска има у региону, а и код грађана Србије - нагласио је Вучић.

Предсједник Србије је указао да је са француским колегом разговарао о ономе што се збивало у Берлину и ономе што се, каже, није догодило у Паризу на обиљежавању стогодишњице од завршетка Првог свјетског рата.

Такође, са предсједником Француске разговарао је о економској сарадњи која је, напомиње, све боља.

- Гледаћемо да гурамо напријед све радње и процесе, а то је изградња метроа у Београду, велики пројекат, гдје смо од почетка радили и радићемо са француским компанијама - истакао је Вучић, додајући да Србија жели унапређење сарадње са Француском.

Он је поновио да је веома срећан што је могао да угости француског предсједника и да, како каже, "отворено, најотвореније разговара са њим о свим кључним питањима".

- Говорио сам са много љубави и бриге о Србији у нади да ће нам јака Француска помоћи. Нисам неко ко је сањар и ко мисли да су могуће немогуће ствари, али сам увјерен да енергија и политички ентузијазам Макрона могу да унесу много промјене на европском континенту и помогну нашим грађанима - истакао је Вучић.

Макрону је поручио да се видјело "да нема проблем коју год тему да отворимо" и да се, каже, трудио да љубазно одговара на свако питање.

- У Србији постоји само једна увреда, а то је ако нам неко каже да нисмо били довољно гостољубиви. Надам се да то нећете рећи - истакао је Вучић.

Макрон: Реформа - па проширење, подршка споразуму са Приштином

Предсједник Француске поновио је свој став у вези са проширењем Европске уније, напомињући да Унија мора да се реформише како би могла да прими Србију.

Како каже, ЕУ не може да функционише овако каква је сад са 28 држава.

Када је ријеч о питању Косова и Метохије, Макрон је рекао да ће Француска бити потпуно спремна да подржи обнову дијалога.

- Проналажење споразума у наредним мјесецима, и да немамо унилатералне потезе ни са једне стране. Догађаји од посљедњих неколико мјесеци нас забрињавају, а одлуке супротно споразумима морају бити укинуте - додаје француски предсједник.

Према ријечима Макрона, неке спољне силе желе да се не нађе споразум.

Макрон је рекао да српски предсједник има способност да брани суверенитет земље, али и да гради компромис а то је оно што је Европа данас.

- Наша је одговорност да вам дамо неопходну подршку како би се пронашао споразум. Франсуска и ја ћу се ангажовати да у наредним мјесецима дође до озбиљног дијалога јер Европа не може да прихвати фаталност конфликта који трају у недоглед и да о њима одлучују силе ван Европе - нагласио је Макрон.

Макрон је на конференцији истакао да је Србија велика европска нација.