latinica  ћирилица
15/07/2019 |  18:59 ⇒ 16/07/2019 | 07:59 | Аутор: РТРС

Хоће ли БиХ удовољити захтјевима Ердогана и изручити гуленовце?

Односи БиХ и Турске, а посебно Бакира Изетбеговића и Реџепа Таипа Ердогана на испиту су, након што је турски предсједник затражио од бх. власти изручење турских држављана, присталица Фетулаха Гулена.

Министарству безбједности БиХ достављен је списак лица којима су турске власти поништиле путне исправе. Њихови адвокати покушавају да спријече депортацију осумњичених, за учешће у тзв. државном удару у Турској.

Анкара већ дуже притишће власт БиХ да им изручи 10 држављана. Траже их због, како кажу у Турској, припадности терористичкој групи ФЕТО, чији је оснивач Фетулах Гулен, огорчени противник Ердогана. Управо је на изручењу инсистирао турски предсједник, током недавног боравка у Сарајеву и Јахорини.

- Евидентирано је да овдје у БиХ од стране Турске, постоје неки људи и институције, ја желим да кажем да су они у правилу углавном, дефинитивно се налазе на простору Федерације и да је то ствар Федерације и мислим да је то предсједнику Ердогану јасно - рекао је Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Правни заступници турских држављана које тражи Анкара, надају се да бх. институције неће подлећи политичком притиску Турске. Заступају седам клијената, који годинама живе и раде у БиХ. Тврде да се против њих не воде кривични поступци, али су им пасоши поништени.

- Сада се уводи поступак укидања боравишних дозвола. Ми смо добили папир на којем пише да је њихов пасош проглашен неважећим. Они сада траже да се донесу нови пасоши, односно да са својим постојећим оду у турску амбасаду да им изда нови. Онемогућава им се кретање и били би приморани да буду изручени - истакла је адвокат Сенка Ножица.

Да би спријечили изручење затражиће азил, њихови адвокати најављују тужбе пред Судом БиХ, спремни су ићи и до Стразбура. Раније је Суд БиХ својим пресудама одбацио депортацију турских држављана, блиских организацији ФЕТО.

- Један од основних разлога што је Суд Бих у два случаја одлучио негативно је чињеница што међународна заједница, УН конкретно нису прихватили став Турске да је ФЕТО-покрет, терористичка организација - истакао је адвокат Недим Адемовић.

Ипак,Турска нема дилему да су тражене особе доказани припадници терористичке организације која је стајала иза покушаја "државног удара" прије три године у тој земљи.

- Ми желимо да спријечимо дешавања истих ових ствари, истих ових страхота у нашој пријатељској БиХ. Желимо да их зауставимо у тим њиховим намјерама - навео је Халдун Коч, амбасадор Турске у БиХ.

Својевремено, Фетулах Гулен био је савезник турског предсједника, разишли су се због Ердогановог ауторитатиивног стила владања. Гулен од 1999. године живи у САД. Сматра се да његов вјерски покрет Хизмет има милионе сљедбеника широм свијета, укључујући и БиХ.