latinica  ћирилица
15/07/2019 |  19:24 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Срби питају од кога је Дрвар "ослобођен"

Иницијатива ХДЗ-а Ливањског кантона о обиљежавању 24 године од, како наводе, ослобођења Гламоча, Дрвара и Босанског Грахова - срамна је и понижавајућа, порука је Срба у Кантону 10.

Срби повратници у овај кантон најавили су да ће одговорити протесима како би спријечили прославу прогона са својих огњишта.

Они су једногласни у оцјени да је жалосно све ово што дешава са српским народом који овдје вијековима живи, те да су Гламоч, Дрвар и Грахово постали црна тачка у Федерацији БиХ.

Истичу, да је најављено славље годишњице прогона Срба политичка игра и да немају ријечи коментара на све то.

- Више од 300 погинулих, 1.260 рањених, од којих 600 тешко, град који је има фронт на 100 километара - подсјетио је Миладин Бајић, предсједник Борачке организације Источни Дрвар и Дрвар.

Срби ни данас овдје нису добро дошли, а овакве одлуке уносе немир, каже делегат у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета.

- Јавно сам им поставио питања од кога су ослободили Дрвар, Гламоч, Грахово, када се зна да је Дрвар био скоро 100 одсто српски град и колико има хрватских старосједилаца у Дрвару и колико је до 1995. године протјерано Хрвата из Дрвара - рекао је Броћета.

Начелница Дрвара Душица Рунић упозорава да федералне власти деценијама игноришу тежак живот Срба повратника.

- Ми нисмо добили ниједну марку расподјеле помоћи, осим што смо потписали споразум за додјелу новчаних средстава за реконструкцију националног споменика Титова пећина - каже начелница Рунић.

- Поручујемо тим људима да би било боље да своју енергију троше у изналажењу бољих услова за живот свих становника ових општина и кантона - изјавио је начелник Гламоча Небојша Радивојша,

Скупштина ХДЗ-а Ливањског кантона најавила је обиљежавање, уз војне почасти и у присуству званичника. Централна прослава требало би да буде 13. септембра у Дрвару.

- Ми ћемо сигурно организовати контрапротесте 13. септембра, а мислим да ће колеге у Гламочу и Грахову јасно дати до знања да то није добродошло у ове општине које су и данас црна рупа у читавој БиХ - поручио је Броћета.

Начелник општине Босанско Грахово Милорад Глигић сматра да треба наћи другачија рјешења и дјеловати превентивно у вези с овим питањем.

Подршка стиже и из Источног Дрвара. Начелница општине Милка Иванковић затражила је подршку свих релевантних институција да не дозволе такво провоцирање Срба повратника.