latinica  ћирилица
16/07/2019 |  07:55 | Аутор: СРНА

Анкара не одустаје од потраге за енергентима

Одлука ЕУ да умањи обим контаката и финансирања за Турску због њеног бушења у потрази за гасом и нафтом у близини Кипра неће утицати на одлучност Анкаре да настави енергетске активности у том региону, саопштило је данас турско Министарство спољних послова.
Анкара - Фото: РТРС
АнкараФото: РТРС

У саопштењу се додаје да непомињање Турака са Кипра у јучерашњим одлукама ЕУ "показује пристрасност ЕУ у корист Кипра".

Унија је суспендовала преговоре о Свеобухватном споразуму о ваздушном транспорту и одлучила да за сада не одржи састанке Савјета за придруживање, као ни додатне састанке у дијалогу ЕУ и Турске на високом нивоу.

Усвојен је и приједлог да се Турској смањи износ претприступне помоћи за 2020. годину, а Европска инвестициона банка позвана је да преиспита своје кредитне активности у Турској.

- Ове одлуке неће ни у најмањој мјери утицати на одлучност наше земље да настави хидроугљеничне активности у источном Средоземљу - наводи се у саопштењу турског Министарства спољних послова.

Анкара, која подржава одвојени, сјеверни дио подијељеног острва, тврди да одређене зоне у близини обале потпадају под јурисдикцију Турске или Турака са Кипра.

Кипар је подијељен 1974. године, послије турске инвазије која је услиједила након државог удара који је инспирисала Грчка.