latinica  ћирилица
16/07/2019 |  08:21 ⇒ 10:55 | Аутор: Независне

Радови на мосту код Градишке почињу у августу?

Представници "Хрватских цеста" и Министарства транспорта и комуникација БиХ потписаће данас у Загребу уговор с извођачима радова о почетку изградње моста на Сави код Градишке.
Нови мост у Градишци - Фото: РТРС
Нови мост у ГрадишциФото: РТРС

Заједницу привредних субјеката, као извођаче радова, чине "Интеграл инжењеринг" а.д, "Ђуро Ђаковић монтажа" д.о.о. и "Загреб-монтажа" д.о.о, а укупна вриједност посла ће износити око 19,5 милиона евра без пореза на додатну вриједност (ПДВ).

Према ријечима Игора Пејића, генералног секретара Министарства транспорта и комуникација БиХ, иако ће мост бити финансиран тако што ће половину трошкова сносити Хрватска, а половину БиХ, за мост ће бити издата једна грађевинска дозвола од стране надлежног тијела Хрватске, али уз сагласност надлежног тијела у БиХ.

- БиХ је осигурала потребна финанцијска средства за градњу моста из властитих извора, а путем Инвестиционог фонда за западни Балкан одобрена су и грант средства у износу од 6,8 милијуна еура из 2015. године. Напорима бх. стране, грант средства у износу од 6,8 милијуна еура стављена су на заједнички фонд, у практичном смислу очувана до рјешења питања финанцирања хрватске стране, што је ријешено одлуком Владе Републике Хрватске - рекао је Пејић за Независне.

Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске, рекао је да је задовољан што је коначно дошло до фазе потписивања уговора те да је једна од одабраних фирми из Српске. Он је изразио очекивање да ће радови на мосту почети већ у августу, а додао је да се 27. јула завршава и поступак у вези с надзорним органом.

- Надамо се да неће бити жалби или неких непредвиђених догађаја и да ће све почети још у току ове грађевинске сезоне. Како смо обавијештени из Управе за индиректно опорезивање БиХ, они ће на дан полагања камена темељца за мост пустити у функцију нови, најсавременији у региону гранични прелаз за теретни саобраћај, чиме ће се значајно растеретити постојећи гранични прелаз у Градишкој - рекао је Трнинић.

Како је рекао, мост код Градишке је неопходан како би се мрежа аутопутева у Републици Српској, која је планирана да се изгради до 2030. године, преко Хрватске спојила са западном Европом.

Иначе, како нам је речено, укупна ширина моста код Градишке износи 22,6 метара, а тежина носиве челичне конструкције износи 4.650 тона. Вриједност пројекта, са хрватске стране, који укључује мост и приступну цесту Градишка - Окучани је 64,5 милиона евра.

Што се тиче осталих аутопутева кроз Републику Српску, Трнинић је рекао да је прва фаза коридора 5Ц кроз Српску већ започета, а да је данас на сједници Народне скупштине Републике Српске расправа о одобрењу задужења од 150 милиона евра за другу фазу на том пројекту, што би подразумијевало изградњу обилазнице око Добоја.

У перспективи су, како је нагласио, наставци радова на аутопуту ка Београду до Раче, обилазница око Бањалуке на аутопуту ка Млиништу, али и, како је истакао, изградња путева и брзих цеста у источном дијелу Републике Српске, посебно нова цеста од Фоче ка Шћепан Пољу, за шта се преговара са Европском банком за обнову и развој.

Свилај

Говорећи о мосту на Сави код Свилаја, Игор Пејић, генерални секретар Министарства транспорта и комуникација БиХ, рекао је да су "Хрватске аутоцесте", његово министарство и компанија "Херинг" одржали састанак, а констатовано је да су завршени сви радови на изградњи доњег дијела моста.

- Тренутно трају радови на изведби армиранобетонске плоче, а изведено је 49 од укупно 102 такве плоче - рекао је он.