latinica  ћирилица
16/07/2019 |  10:59 ⇒ 11:04 | Аутор: СРНА

Бањалука: Велика обнова 16 градских и приградских школа

Бањалучка Основна школа "Бранко Радичевић", једна од највећих у Републици Српској, нову школску годину дочекаће са осам нових учионица, тако да ученици наставу више неће морати да похађају у три смјене.
Обнова школа (фото:banjaluka.rs.ba) -
Обнова школа (фото:banjaluka.rs.ba)

Доградња учионица је већ завршена, а ових дана се, упоредо са тим, приводи крају и јавна набавка за опремање дограђеног дијела ове школе, саопштено је из бањалучке Градске управе.

Истовремено, ради се и на припреми још једног великог пројекта - изградњи нове фискултурне сале, која би требало да буде изграђена поред ове школе.

- Идентичан пројекат биће реализован и у насељу Лауш, гдје ће нова сала бити изграђена уз објекат ОШ "Свети Сава" - наводи се у саопштењу.

Из Градске управе подсјећају да се током љетњег распуста активно ради на санацији и обнови укупно 16 градских и приградских школа, у оквиру великог плана, вриједног 600.000 КМ.

План санације и обнове градских и приградских школа покренут је прошле године, кад су већи или мањи радови изведени у 26 основних и средњих школа, за шта је издвојено 1,9 милиона КМ.

Захваљујући овом плану, у четворогодишњој школи у насељу Дебељаци више неће бити проблема са загријавањем просторија, јер је ових дана у школи захваљујући овом програму уведено централно гријање.

У Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт истичу да је у школи у Дебељацима уграђена топловодна мрежа, радијатори и котао на чврсто гориво.

И ученици подручне школе "Јован Дучић" у насељу Куљани имаће боље услове од септембра - у овој школи у 13 учионица саниран је паркет, за шта је обезбијеђено 15.200 КМ.

Паркети су санирани и у ОШ "Петар Кочић", у којој ће бити замијењен и дио вањске столарије за коју је у току припрема техничке документације.

Котловницу би ускоро требало да добије и подручна школа у насељу Чесма, којој су одобрена и средства за замјену дијела унутрашње столарије.

Почетак радова ове седмице очекује се и у ОШ "Свети Ћирило и Методије", у којој ће до јесени бити обновљени санитарни чворови.

И у школи "Младен Стојановић" очекују да ће убрзо почети санација крова, након што је изабран извођач овог посла, вриједног око 64.000 КМ.

Поступке јавних набавки приводе крају и школе "Ђура Јакшић" и "Георги Стојков Раковски", а они ће, у оквиру овог пројекта, такође добити нове санитарне чворове.

Почетак радова током распуста очекују и у школи "Мирослав Антић", која ће ових дана покренути поступак јавне набавке за замјену крова на подручној школи у насељу Борковићи, вриједности око 100.000 КМ.

Из Градске управе наводе да се, осим 600.000 КМ, обезбијеђених из градског и републичког буџета, те средстава из буџета предсједника Републике Српске, ускоро очекују и средства из спољних извора за још неколико школа, кандидованих за пројекте енергетске ефикасности.

Кандидоване школе, како наводе из Градске управе, требало би да реализују пројекте енергетске ефикасности и буду утопљене догодине.