latinica  ћирилица
16/07/2019 |  11:07 ⇒ 11:39 | Аутор: Index.hr

Свјетски медији о шокантном Колиндином интервјуу о мигрантима

Изјаве хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић о томе како хрватска полиција врши пушбек миграната и притом користи насиље, што је у Хрватској први објавио Индекс постале су тема свјетских медија.
Колинда Грабар-Китаровић (фото:screenshot: SRF/DW/MSN.com/Guardian) -
Колинда Грабар-Китаровић (фото:screenshot: SRF/DW/MSN.com/Guardian)

Подсјетимо, Колинда је током боравка у Швајцарској за тамошњу јавну телевизију СРФ признала: "Наравно да је потребно мало насиља када проводите пушбек".

Проблем је у томе што је провођење пушбека забрањено међународним конвенцијама које је и Хрватска потписала, а кориштење насиља у том контексту је илегално и по међународном и по хрватском праву.

Укратко, предсједница РХ је признала да Хрватска намјерно крши законе и да је политика Хрватске према мигрантима таква да је полицији наређенода се противзаконито понаша.

Гардијан: Прва званична потврда након мјесеци порицања

Сада о томе пише и Гардиан у чланку под насловом "Хрватска полиција користи насиље да би протјерала мигранте, каже предсједница" у којем се истиче да је позната међународна организација ХРВ затражила од Хрватске да прекине ту праксу.
- Протекле три године било је много доказа о томе како хрватска полиција примјењује силу према онима који су прешли границу те их онда протјерује у БиХ - пише Гардиан и додаје како је Колиндино признање "прва службена потврда након мјесеци службеног порицања."

О Колиндиним изјавама пише и Дијче Веле који истиче да је "Хрватска системски порицала да илегално депортује избјеглице у сусједну Босну и Херцеговину", али да је "хрватска предсједница признала да гранична полиција силом тјера мигранте преко границе".

Дојче Веле: Шокантно признање хрватске предсједнице

ДВ истиче да је Хрватска чланица ЕУ од 2013, да жели ући у Шенгенску зону те да је "постало јасно што су све тамошње власти спремне учинити да би то постигле".

Додају и да већина хрватских медија игнорише све извјештаје невладиних удружења и миграната о насиљу које над мигрантима проводи хрватска полиција, но да је СРФ објавио репортажу која доказује да хрватска полиција илегално протјерује мигранте у БиХ.

Колинда је, сматра ДВ, нехотице потврдила све оно што хрватски политичари и полиција поричу мјесецима, у основи признајући да полиција проводи насилни пушбек миграната у БиХ.  Цитирају Јелену Серас из АИ која истиче да је "признање хрватске предсједнице шокантно“"те да је скандалозно што је Колинда покушала политику пушбека представити као легалну.

Ни Колинда ни МУП нису демантовали њено признање из Швајцарске

Вијест о Колиндиној изјави у којој је признала да хрватска полиција крши законе и силом протјерује мигранте пренијели су и бројни други свјетски портали, попут МСН-а, УС Брекинг Њуза, итд.

Колинда је те изјаве за СРФ дала прије седам дана и од тада није било никаквог демантија из Канцеларије предсједнице.

Ни МУП се није огласио у вези Колиндиних изјава нити је устврдио, као претходних мјесеци, да није тоано да полиција силом протјерују мигранте у БиХ, што је незаконито.

Колинда је својим признањем заправо разоткрила хрватску политику те сада више нитко из власти не демантује да Хрватска својим понашањем према мигрантима крши њихова људска права, међународне конвенције и хрватске законе.