latinica  ћирилица
16/07/2019 |  11:25 | Аутор: СРНА

Лале: Исправити грешке суда и повећати казне за Ђелиловића и друге

Секретар Удружења логораша регије Бирач Винко Лале изјавио је Срни да логораши очекују да ће бити исправљени пропусти из првостепеног поступка на суђењу оптуженима за злочине над српским и хрватским цивилима на подручју Хаџића и да ће апелационо вијеће Суда БиХ адекватно казнити починиоце злочина.
Винко Лале - секретар Удружења логораша регије Бирач - Фото: РТРС
Винко Лале - секретар Удружења логораша регије БирачФото: РТРС

- Тиме ће бити створени услови за подизање нових оптужница против лица која нису обухваћена овим поступком, а чинили су злочине, тукли нас, мучили, гонили да копамо ровове и иживљавали се на различите начине - истакао је Лале, који је преживио мучења у злогласном логору "Силос".

Он је рекао да је очекивана јучерашња одлука апелационог вијећа Суда БиХ о укидању првостепене пресуде у предмету "Ђелиловић и други" оптуженим за ратне злочине над српским и хрватским цивилима у логору "Силос", касарни "Крупа" и Основној школи "9. мај" на подручју Хаџића.

- Та вијест је снажно одјекнула у јавности и изненадила неупућене, али ми смо такву одлуку очекивали јер су уложене жалбе на пресуду којом су Ђелиловић и још седморица оптужених осуђени на укупно 60 година затвора - рекао је Лале.

Он је навео да су дјелимично прихваћене жалбе Мустафе Ђелиловића и Халида Чолића због неких погрешних процјена у првостепеном судском процесу и укинута је пресуда из техничких разлога јер се процес мора поновити.

- Ми смо били незадовољни пресудом судског вијећа и инсистирали смо да тужилац уложи жалбу, што је учињено и та жалба је прихваћена што значи да ће се поновити судски процес јер је, због неких погрешних судских процјена, дошло до апсолутне повреде поступка - истакао је Лале.

Он је додао да се у Удружењу надају и вјерују да ће у другостепеном поступку апелационо вијеће професионално утврдити све чињенице, а то су различити облици мучења, тортура, нечовјечног и нехуманог поступања према заробљеницима, те да ће на основу тога утврдити пуну одговорност свих оптужених.

Вијеће које је укинуло пресуду чине предсједавајући судија Милош Бабић и чланови Сенадин Бекташевић и Тихомир Лукес и они ће у поновљеном поступку водити овај процес.

Суд БиХ је у јулу прошле године, након шест година суђења, осудио осморицу оптужених на укупно 60 година затвора за злочине почињене у "Силосу", касарни "Крупа" и Основној школи "9. мај" на подручју општине Хаџићи.

На по 10 година затвора осуђени су некадашњи предсједник Кризног штаба општине Хаџићи Мустафа Ђелиловић и бивши командант Девете брдске бригаде такозване Армије БиХ Незир Казић.

На по осам година затвора осуђени су некадашњи начелник Станице јавне безбједности у Хаџићима Фадил Човић, као и управник "Силоса" Бећир Хујић.

Командир полиције у Пазарићу Мирсад Шабић и замјеник управника у "Силосу" Халид Човић осуђени на по шест година.

Бивши управник у касарни "Крупа" Шериф Мешановић осуђен је на седам, а некадашњи стражар Нермин Калембер на пет година затвора.

Сва осморица су осуђени за злочине над цивилима српске и хрватске националности, а ослобођени кривице за злочине над ратним заробљеницима, с обзиром на то да је вијеће којим је предсједавала Минка Крехо утврдило да су сви затвореници били цивили.