latinica  ћирилица
16/07/2019 |  11:38 | Аутор: СРНА

Трговински споразум потребан и Кини и САД

Кина је одбацила данас наводе америчког предсједника Доналда Трампа о томе да је Пекингу потребан трговински споразум са САД јер је кинески привредни раст успорен, уз напомену да је такав коментар "потпуно обмањујући" и да обје државе желе споразум.

Трамп је јуче написао на Твитеру да је успорење привредног раста у Кини доказ да америчке царине имају "велики утицај" и упозорио да би Вашингтон могао да изврши додатни притисак.

Према званичним подацима, привредни раст Кине успорио је у другом кварталу на 6,2 одсто, што је најмање у посљедњих 27 година.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Генг Шуанг изјавио је да кинеска привреда у првој половини године "није имала лош учинак" имајући у виду глобалну економску неизвјесност и успорење свјетског привредног раста, те да је био у складу са спољним очекивањима.

Стабилан раст Кине је добар за свијет и за привреду САД, рекао је Генг на редовној дневној конференцији за новинаре.

- Склапање трговинског и економског споразума апсолутно није једнострана жеља Кине. То жели и америчка страна - напоменуо је Генг.

Он је рекао да се многи у САД снажно противе царинама и трговинском рату.

Генг је поново позвао Америку на тијесну сарадњу са Кином, како би се рјешење пронашло "на пола пута", уз међусобно уважавање, да би споразум био користан за обје стране.

Трамп и кинески предсједник Си Ђинпинг прошлог мјесеца су постигли договор о још једном примирју у трговинском рату, који траје годину дана.