latinica  ћирилица
16/07/2019 |  12:02 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Урсула фон дер Лејен представила план о социјалној, климатској и мигрантској политици

Урсула фон дер Лејен, кандидат из Њемачке за новог предсједника Европске комисије, представила је данас посланицима Европског парламента свој план о социјалној, климатској и мигрантској политици.

Уколико посланици гласањем одбију њену кандидатуру, то ће бити озбиљан ударац за европски блок, који је суочен са различитим изазовима - од трговине и "Брегзита" до ерозије демократских норми.

У том случају, европски лидери би морали да номинују новог кандидата у року од мјесец дана.

Фон дер Лејеновој је потребна подршка 374 посланика за апсолутну већину. Гласање је тајно и биће одржано у 18.00 часова.

Она је у обраћању посланицима позвала на јединство и рекла да је лично велики противник слабљења Европе, њених вриједности и стварања подјела.

Фон дер Лејенова је обећала да ће у првих 100 дана мандата саставити нацрт закона о елиминацији угљеничних емисија до 2050. године и додала да ће државе које треба да смање зависност од фосилних горива добити финансијску помоћ.

Она је рекла да је свјесна контроверзи у вези са питањем миграната и предложила да се ревидирају норме ЕУ када је ријеч о овој теми.

- Потребно је да узмемо у обзир легитимне примједбе многих и да видимо како можемо да превазиђемо разлике - изјавила је она у Европском парламенту.

Фон дер Лејеновој ће за добијање апсолуте већине бити потребни гласови скептичних социјалиста и либерала.