latinica  ћирилица
16/07/2019 |  12:19 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

Француско-српска сарадња у области стрипа

Споразумом о сарадњи у области културе и стрипа, који је потписан у оквиру посјете француског предсједника Емануела Макрона Србији, предвиђено је успостављање првог резиденцијалног програма у области стрипа који ће се од наредне године одржавати у два града, Ангулему и Панчеву, саопштено је данас из панчевачке Агенције Комуникарт, која је једна од потписница споразума.
Београд - Фото: СРНА
БеоградФото: СРНА

Споразум су потписали Жан-Батист Кизен, директор француског института у Србији који је иницијатор споразума, генерални директор Међународног центра за стрип и илустрацију из Ангулема Пјер Лунгерети, градоначелник Панчева Саша Павлов и директор Агенције Комуникарт из Панчева Моника Хусар Токин.

Споразум предвиђа и заједничку организацију радионица и обука намијењеним цртачима, развој научне сарадње у виду студија и чланака које се тичу српског стрипа ради успостављања библиографске базе, размјену докумената, копродукцијски рад на изложбама, организацију позајмица стрип радова и друго.

Директор Агенције Комуникарт Моника Хусар Токин оцијенила је да је ријеч о најзначајнијем пројекту до сада у области стрипа у Србији.

- Међународни центар за стрип и илустрацију у Ангулему је угледна и интернационално позната установа, и ми ћемо у наредном периоду учити од њих, али и активно радити на промоцији српске стрип сцене у Француској, уз помоћ нашег селектора Саше Ракезића /алиас Александар Зограф/ који одлично познаје домаћу стрип сцену - изјавила је Хусар Токинова.

Агенција Комуникарт посљедњих година у Панчеву организује Нова фестивал у оквиру чијег се програма одржава и посебан сегмент са акцентом на савремени ауторски стрип.

Прошлогодишња изложба "Европско наслеђе у савременом стрипу и илустрацији" окупила је 50 аутора из цијелог свијета, а уврштена је и у национални програм званичног обиљежавања Године европског културног насљеђа.

Ове године Министарство културе и информисања Србије одабрало је ту изложбу као један од програма који ће бити представљен у Културном центру Србије у Паризу, наводи се у саопштењу.