latinica  ћирилица
16/07/2019 |  13:45 ⇒ 15:02 | Аутор: СРНА

Решић: Другачије конципирати Фонд за реформу јавне управе у БиХ

Влада Републике Српске сматра да треба промијенити концепт Фонда за реформу јавне управе у БиХ јер се досадашњи показао као неефикасан за Српску, рекла је министар управе и локалне самоуправе Српске Лејла Решић.
Бањалука-Решић-конференција за новинаре - Фото: СРНА
Бањалука-Решић-конференција за новинареФото: СРНА

- За све ове године упали смо у административни систем, при чему смо посљедње три године рада финансирали обуке рада на рачунару. Нико ме не може убиједити да је то реформа - рекла је Решићева новинарима у Бањалуци.

Решићева је истакла да Влада није против реформе јавне управе.

Она је истакла да Република Српска од 2016. године тражи другачију концепцију Фонда за реформу јавне управе БиХ, који од оснивања 2006. године има концепт који се показао као неефикасан за Српску.

- Имамо два другачије политички конципирана ентитета и не можемо радити на исти начин да бисмо дошли до истог циља - навела је Решићева.

Она је рекла да Српска сама спроводи реформе јер једина има министарство које се бави овим питањима и подсјетила да је Српска сама урадила све што се тиче електронских матичних књига од 2012. године, без средстава из Фонда.

- Спремамо се за нови пројекат "е-бебу", при чему ће сва породилишта имати матичне канцеларије, и то радимо сами - истакла је Решићева.

Координатор за реформу јавне управе БиХ Драган Ћузулан изјавио је данас у Сарајеву да је Фонд за реформу јавне управе у БиХ блокиран тиме што је Влада Републике Српске одбила да потпише анекс меморандума о разумијевању, чиме "прави штету не само другима, већ и себи и својим грађанима".