latinica  ћирилица
16/07/2019 |  15:06 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Вишковић одговорио: Докажите ми да се краде новац од акциза за путеве

Новац од акциза за путеве и ауто-путеве се распоређује онако како је законом предвиђено. Дакле, дио новца са рачуна Централне банке БиХ иде у буџет, а остатак јавним предузећима, Аутопутевима Републике Српске и Путевима Републике Српске. Ако имате сазњања да овај новац јавна предузећа троше нетранаспарентно или мимо закона, помозите ми да то истражимо.

Овако је данас премијер Републике Српске Радован Вишковић одговорио опозиционим посланицима у Народној скупштини Српске који су, у оквиру расправе о новом задужењу од 150 милиона евра за градњу обилазнице око Добоја на коридору 5Ц, питали гдје је новац од акциза намијењен за градњу ауто-путева.

- По информацијама које сам добио из Министарства финансија Српске, у првих пет мјесеци ове године Аутопутевима Српске је од акциза за градњу аутопутева дозначено 46,5 милиона КМ, а током прошле године око 100 милиона КМ - рекао је Вишковић.

Он је додао и да се од планираних 800 милиона КМ гаранција које ће Влада Српске дати у овој године на инфраструктурне пројекте односи око 600 милиона КМ.

- То су пројекти који требају Републици Српској - рекао је Вишковић.

Он је оцијенио да треба градити путну мрежу у Херцеговини и додао да Влада чини све да тамо доведе инвестиције.

Вишковић је, одговарајући на примједбе у вези са реконструкцијом и рехабилитацијом регионалног пута Лукавица-Пале вриједности 3.250.000 КМ, рекао да је предузеће Штрабаг прошло на тендеру за извођача радова и ангажавало друго предузеће за тај посао који је, према његовим сазнањима, у стању да радове оконча прије почетка зимске туристичке сезоне.

Премијер Републике Српске је навео да на свакој сједници Владе инсистира да буде обезбијеђено 70 милиона евра за изградњу магистралног пута Фоча-Шћепан Поље.

Осврћући се на ситуацију у вези са фирмом Батагоном, Вишковић је истакао да је Влада експресно реаговала када је ријеч о раскиду уговора због непоштивања договора.

Коментаришући задужење од 150 милиона евра ради финансирања пројекта Коридор 5Ц, Вишковић је рекао да друга фаза кошта дупло више од прве јер није ријеч само о изградњи шест километара ауто-пута, већ и тунела, надвожњака, односно о изузетно тешкој дионици.

- То су најповољнија средства Европске банке за обнову и развој са којима Влада ради јер они једини на Коридору 5Ц имају и грант средства - додао је Вишковић.

Говорећи о тачки дневног реда посебне сједнице Народне скупштине - приједлогу одлуке о износу гаранција које може издати Република Српска у 2019. години којим се одобрава издавање гаранција Републике Српске за кредитна задужења у 2019. години, до износа од 800 милиона КМ, Вишковић је навео да се сигурно сва та задужења неће моћи реализовати, иако су намијењена за инфраструктурне пројекте који су потребни Републици Српској.

- Од 800 милиона КМ, 600 је намијењено за енергетски сектор, за болницу у Добоју 80 милиона, за гондолу на Јахорини девет милиона - прецизирао је Вишковић.

Осврћући се на гаранције за кредитно задужење Фонда здравственог осигурања у износу око 60 милиона КМ, Вишковић је рекао да је Фонд већ дигао тај кредит и да плаћа каматну стопу већу од шест одсто, те да Влада жели да се тај кредит затвори и да каматна стопа буде испод три одсто.

Он је подсјетио да је су прошле године гаранције износиле 700 милиона КМ, од чега је реализовано око 400 милиона КМ.

Премијер Републике Српске је навео да ће тражити од надлежних да буду процесуиране оптужбе изнесене током сједнице Народне скупштине.

Вишковић је поручио посланику ПДП-а Драшку Станивуковићу да, уколико има доказе, пријаву о малверзацијама у одређеним областима достави надлежнима.

- Тиме треба да се баве и институције - рекао је Вишковић.

Он је додао да није задовољан радом правосуђа, те да на том плану нису спроведене реформе у оквиру структуралног дијалога.

Вишковић је поновио да велику штету Српској наноси неформирање Савјета министара, Владе ФБиХ и нерад Парламентарне скупштине БиХ.

- Усвајамо данас 150 милиона задужења, али тога нема за Српску као ни шест километара пута док све не прође процедуру у Парламентарној скупштини БиХ - рекао је Вишковић.

Српскаинфо/СРНА