latinica  ћирилица
16/07/2019 |  17:00 ⇒ 17/07/2019 | 09:10 | Аутор: СРНА

Додик прегласан, тражи заштиту виталног националног интереса

У дану када је коначно потписан споразум о изградњи моста на Сави у Градишци чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић су на сједници Предсједништва одлуком да се заустави изградња моста на Пељешцу, коју су усвојили прегласавањем, покушали да направе субверзију не би ли Хрватска повукла свој потпис о изградњи моста на Сави или почела да прави проблеме у његовој реализацији.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик то је данас потврдио пред новинарима у Сарајеву, нагласивши да су га на сједници Џаферовић и Комшић прегласали у погледу одлуке у вези са заустављањем изградње моста на Пељешцу због чега је затражио покретање механизма заштите виталног ентитетског интереса.

- Ја сам гласао против /заустављања изградње/ и покренуо сам иницијативу за покретање виталног ентитетског интереса у вези са овим питањем, о чему ће коначну ријеч дати Народна скупштина Републике Српске - рекао је Додик новинарима након сједнице.

Додик је нагласио да за разлику од Џаферовића и Комшића сматра да БиХ са Хрватском треба да гради пријатељске односе, тим прије јер Република Српска има интерес за изградњу моста на Сави код Градишке.

- С друге стране, не мислим уопште да је паметно да на овај начин БиХ у цјелини ствара проблеме са Хрватском. Мој захтјев и приједлог био је да се са Хрватском покуша направити свеобухватан споразум о граници, јер сада има неки који није верификован, али друга два члана Предсједништва БиХ усмјерила су се искључиво на мост на Пељешцу - појашњава Додик.

Он је потврдио да је Предсједништво БиХ донијело 10 закључака у вези са овим питањем који, како је навео, нису проблем, али и истакао да је очито кључна "потреба да се отвори питање и са Хрватском и са ЕУ која је донирала средства за изградњу тог моста".

Додик је оцијенио да је понашање Џаферовића и Комшића контрапродуктивно и изразио наду да ће Народна скупштина Републике Српске препознати интересе Српске и ову одлуку прогласити неважећом, тим прије јер се зна да је ЕУ донирала средства за Пељешки мост и да је кинески извођач поуздан партнер.

- Мислим да је превше субјеката са којима бисмо могли да имамо проблеме и сматрам да је релевантно и у интересу Републике Српске да таква одлука не буде донесена - сматра српски члан Предсједништва БиХ.

Коментаришући иницијативу неких домаћих и међународних кругова о доношењу такозваног "закона о негирању геноцида", Додик је рекао да није проблем да се о томе одлучује ако неко упути приједлог закона у Парламентарну скупштину БиХ, али да ће БиХ трајно дестабилизовати уколико високи представник у БиХ Валентин Инцко наметне било какву одлуку.

Он је нагласио да ће на крају одлуку донијети народ, јер се противи узурпирању суверенитета БиХ.

- Уколико Инцко, како се позива, наметне тај закон, онда нека рачуна да је раписао позив у Републици Српској за утврђивање статуса Републике - поручио је Додик.

Он је неименовање нових чланова Савјета министара означио као "камуфлажу за Акциони план за чланство у НАТО", као и злоупотребу у вези са именовањем нових директора више институција на нивоу БиХ, укључуући Агенцију за истраге и заштиту и Обавјештајно-безбједносну агенцију.

Додик је поновио да сви страни држављани који пријете безбједности БиХ, укључујући и присталице Фето покрета Фетулаха Гулена, треба да буду депортовани из БиХ и изручени у матичне земље.

Говорећи о неконституисању власти у БиХ, он је поновио да ту није ријеч о такозваном МАП-у, него о намјерама бошњачке политичке елите да на кључним позицијама у политичким и безбједносним структурама задржи или доведе "своје људе".

Он је подсјетио да ни те, ни сличне иницијативе неће и не могу добити "зелено свјетло" у Парламентарној скупштини БиХ, посебно у Дому народа.

Додик, који је и предсједник СНСД, поручио је да је та партија, упркос томе, спремна да се на валидним резултатима општих избора већ данас укључи у коначно формирање власти на нивоу БиХ и допринесе унапређењу кредибилитета и квалитета представљања БиХ.