latinica  ћирилица
16/07/2019 |  18:02 ⇒ 18:34 | Аутор: СРНА

Голић-Недер: Наставак сарадње на пројектима о климатским промјенама

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изразила је очекивање да ће нова организација у оквиру УН агенција у БиХ допринијети бржој реализацији идеја и пројеката и истакла да је УНДП најпоузданији партнер Министарства, посебно када је ријеч о пројектима о превенцији и прилагођавању на климатске промјене.
Сребренка Голић са представникм УНДП Стелијаном Недера - Фото: СРНА
Сребренка Голић са представникм УНДП Стелијаном НедераФото: СРНА

Голићева је данас примила новоименованог резидентног представника УНДП Стелијану Недеру и обавијестила је да се предано ради на изради четвртог националног извјештаја у складу са Оквирном конвенцијом УН о климатским промјенама.

Она је истакла да је Министарство, као надлежна институција за спровођење ове конвенције за БиХ, веома ангажовано како би све обавезе биле благовремено испуњене.

Голићева је рекла да је због неразумијевања размјера проблема климатских промјена, не само од најшире јавности, него и од институција, неопходно још више радити на подизању свијести јавности и одговорности сваког појединца, саопштено је из ресорног министарства.

Недера је у наступној посјети потврдила да УНДП остаје посвећен сарадњи са Министарством у областима заштите животне средине и климатских промјена и најавила да ће приликом предстојећег планирања за период 2020-2025. бити примијењивана нова рјешења која се односе на много већи степен дигитализације и већу диверзификацију партнера у релизацији пројеката.

Саговорнице су изразиле очекивање да ће пројекат адаптације на климатске промјене, на којем заједнички раде Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске и УНДП БиХ, а који је од Регионалне канцеларије УНДП за југоисточну Европу добио приоритетан статус, у посљедњем кварталу ове године бити упућен Зеленом климатском фонду ради добијања бесповратних средстава. 

- Будући да је пољопривреда најрањивији сектор када је ријеч о климатским промјенама, овај пројекат се односи на адаптацију на климатске промјене у овој области - наведено је у саопштењу.

Састанку су присуствовали и шеф Канцеларије УНДП у Бањалуци Горан Вукмир и пројект-менаџер у бањалучкој канцеларији УНДП Радушка Цупаћ, те помоћник министра за заштиту животне средине Свјетлана Радусин.