latinica  ћирилица
16/07/2019 |  18:14 ⇒ 18:16 | Аутор: СРНА

Видовић: Гаранције Владе потребне ради наставка великих пројеката

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је, образлажући у Народној скупштини приједлог одлуке о износу гаранција које може издати Република Српска у 2019. години, да су гаранције Владе потребне ради наставка реализације великих инфраструктурних пројеката.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Она је навела да се том одлуком одобрава издавање гаранција Републике Српске за кредитна задужења у овој години, до износа од 800 милиона КМ, тако да укупна изложеност Српске по издатим гаранција не може бити већа од 15 одсто оствареног БДП-а у текућој години.

Видовићева је додала да је ријеч о оквирном износу који се усваја за ову годину.

- Влада, у оквиру прописаних ограничења, доноси појединачне одлуке о давању сагласности за издавање гаранције Републике Српске у 2019. годину, те ће са сваким корисником гаранције потписати уговор о међусобном регулисању права и обавеза у вези са издатом гаранцијом. Приликом израде ове одлуке, Министарство финансија је захтијевало изјашњење свих надлежних институција о пројектима за које ће у 2019. години бити потребно извршити кредитно задужење за које је потребно издати гаранцију Српске - навела је Видовићева.

Према њеним ријечима, ресорна министарства су у складу с тим исказала интерес за издавање гаранција првенствено у области енергетике, односно изградње објеката за производњу електричне енергије из обновљивих извора у износу око 300 милиона КМ за извођење радова на изградњи хидроелектрана "Бистрица", "Јањина" и "Бук Бијела".

- Ту је и изградња објеката за производњу струје из необновљивих извора у износу око 100 милиона КМ за потребе ремонта и модернизације термоелектрана и финансирање осталих инвестиција у складу са Планом инвестиција `Електропривреде Републике Српске` за 2019. годину у износу око 200 милиона КМ за потребе изградње соларних електрана и вјетропарка `Трусина` - навела је Видовићева.

Она каже да је интерес за издавање гаранција исказан и из ресора здравства, за потребе изградње болнице "Свети апостол Лука" Добој у износу око 104 милиона КМ, кредитног задужења Фонда здравственог осигурања у износу око 60 милиона КМ и болница у Градишци и Сокоцу у укупном износу око 11 милиона КМ за потребе рефинансирања дуга.

Она је појаснила да се не ради о новим задужењима у здравству, већ о рефинансирању кредита при чему ће камате бити дупло мање.

Видовићева је додала да је из ресора туризма исказан захтјев за издавање гаранције Олимпијског центра "Јахорина" за изградњу гондоле од девет милиона КМ.

- И улагање у Јахорину је оправдано, јер из године у годину послују позитивно, али су потребна даља улагања - додала је Видовићева.

Према њеним ријечима, ако приједлог данас буде усвојен, Српска неће пробити лимит о задужењу, јер извршавањем свих планираних кредитних задужења, односно издавањем гаранција за кредитна задужења за која су ресорна министарства исказала интерес достигао би се ниво изложености Српске по издатим гаранцијама од 1,484 милијарди КМ, односно 13,44 одсто БДП-а.

У Приједлогу одлуке наводи се да ће након њеног ступања на снагу, ресорна министарства заједно са Министарством финансија, у складу са уредбом о поступку издавања гаранција Српске, спровешће процедуру издавања гаранција, односно извршити анализе и процјене, те предложити Влади Српске усвајање појединачних одлука о издавању гаранција за пројекте за које буде утврђено да су оправдани и да испуњавају услове прописане Законом о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске и овом уредбом.

Корисници гаранција Републике Српске ће тако остварити повољније услове кредитних задужења за потребе финансирања пројеката и активности, те тако остварити повољније финансијске ефекте, који ће за резултат имати ефикасније и ефективније управљање и извршење буџета и финансијских планова, као и позитивне друштвене и привредне ефекте.

Укупна изложеност Републике Српске по издатим гаранцијама, према прелиминарним подацима, са стањем на дан 31. мај 2019. године износи 547 милиона КМ или 4,96 одсто БДП-а. Стање дуга по основу кредитних задужења за које је Влада Српске издала гаранције износи 545 милиона КМ, док је законско ограничење изложености по гаранцијама 15 одсто оствареног БДП-а у тој години.

Ово ограничење – 800 милиона КМ дефинисано је Законом о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске.