latinica  ћирилица
16/07/2019 |  18:43 ⇒ 17/07/2019 | 08:23 | Аутор: РТРС

Потписан уговор о изградњи моста на Сави код Градишке

Након више од деценију чекања, за мјесец почиње изградња моста на ријеци Сави код Градишке. Уговор са предузећима која ће градити мост, данас су у Загребу, потписали представници Хрватских цеста и Министарства транспорта и комуникација БиХ. Вриједност радова је 19,5 милиона евра без ПДВ-а. БиХ ће платити половину износа за мост дужине 426 метара, а Хрватска другу половину. Рок за завршетак радова је двије и по године.

Коначно је потписом стављена тачка на причу о изградњи моста на Сави која траје од 2004. године. Први радови очекује крајем августа или почетком септембра. Препрека више не би требало да буде, јер су средства за финансирање изградње обезбијеђена.

- Ми смо с наше стране обезбиједили средства за финасирање овог моста, дијелом од Телеком оператера, дијелом од ИПА пројеката, неповратних средстава и других извора - каже Саша Далипагић, замјеник министра транспорта и комуникација БиХ.

Међудржавни пројекат је прошао дуг пут, а Хрватска ће осим финансирања половине моста, имати и додатне трошкове за изградњу прикључног пута од Градишке до Окучана. То ће их коштати додатних 50 милиона евра.

- Ужурбано припремамо конкурсну документацију од Окучана до Човора моста и врло брзо ћемо имати конкурс и за ту дионицу. 30 мјесеци је рок за све радове и моста и приступног пута - рекао је Јосип Шкорић, директот Хрватских цеста.

Мост дужине 426 метра, ширине 22,6 метара, имаће по двије коловозне траке у оба смјера. Градиће га Интерграл инжењеринг из Лакташа, Ђуро Ђаковић монтажа и Загреб монтажа.

- Желим да искажем задовољство што је наручилац дао повјерење овом конзорцијуму. У име наших партнера могу рећи да ћемо оправдати повјерење и испоштовати рок - навео је Драган Јевтовић, из Интеграл инжењеринга.

Са изградњом моста, као и новог граничног прелаза у Градишки, који је већ завршен, ауто-пут Бањалука-Градишка биће повезан са западном Европом. У наредних мјесец дана биће приведен крају и тендер за избор надзорног органа.

- Ово је веома важан дан јер од данас више нема назад, него само напријед. Све стране су овим потписом преузеле велику обавезу и одговорност - истакао је Душан Топић, директор Аутопутева Републике Српске.

Радован Вишковић, премијер Републике Српске нагласио је да се нада да ће брзо бити окончана процедура када је ријеч о надзору извођења радова и да након тога радови брзо почну.

За грађане Градишке и локалну власт, мост је више од грађевине.

- Непосредно уз близину моста, између терминала и Граничног прелаза имамо 400 хектара земљишта намијењено за пословну зону - каже Зоран Аџић, градоначелник Градишке.

Очекивања су велика. Мост код Градишке не значи само бољу будућност за тај крај, већ и наду да одлазак у Европску унију неће бити искључиво у једном смјеру.