latinica  ћирилица
16/07/2019 |  19:24 ⇒ 17/07/2019 | 08:45 | Аутор: РТРС

Хоће ли Савјет министара у техничком мандату бирати и новог директора СИПА?

И док ни највећи оптимисти не могу предвидјети када ће бити формирана власт на бх. нивоу, Независни одбор донио је одлуку о расписивању Конкурса за избор новог директора СИПА, којег, према процедурама, именује Савјет министара, на приједлог министра безбједности. Да ли ће новог директора, једне од најважнијих полицијских агенција у БиХ, бирати они који су у техничком мандату и немају подршку бх. парламента?

Хоће ли Драган Мектић бирати и новог директора СИПА? Актуелном Перици Станићу мандат истиче почетком новембра, а Независни одбор јуче је донио одлуку о расписивању јавног конкурса за избор његовог насљедника.

Након објаве у три дневна листа и Службеном гласнику почиње рок од 15 дана за пријаву кандидата.

У Одбору истичу да је њихов задатак да спроведу процедуру и листу најуспјешнијих доставе министру безбједности.

- Листу највише до пет успјешних кандидата доставиће министру безбједности који даље са листе успјешних кандидата предлаже једног од пет кандидата према Савјету министара, а шта ће даље услиједити заиста није на нама, нити на мени да пресуђујем - рекао је Енес Обралија, замјеник предсједнице Независног одбора.

Да је крајње непримјерено да се сада расписује конкурс, имајући у виду политичку ситуацију, сматра делегат у бх. Дому народа Средоје Новић. Истиче да се могло сачекати, јер и ако се у датом року не изабере нови директор, до његовог доласка актуелни би могао обављати дужност.

- Већ сада, колико имам информацију, обављени су разговори са неким од будућих кандидата који би требало да се пријаве на тај конкурс и на чланове Независног одбора ће се вршити притисак да се по хитном поступку изврши избор новог директора - наглашава Новић.

Сада је јасно зашто се не реализује прича о Савјету министара, истиче предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик – управо да би се у Обавјештајну и неке друге службе именовали људи за вријеме овог сазива Савјета министара.

- Сада видимо да се расписују конкурси и покушавају се задржати исти људи. Мислим да је кључно питање оног момента када се задржи директор Обавјештајне агенције да ће онда они сматрати да је то питање ријешено и да се може бирати Савјет министара - наводи Додик.

И заиста, као и Станићу, за којег се већ спекулише да је заинтересован за још један мандат, и актуелном директору Обавјештајно-безбједносне агенције мандат истиче у новембру, а избор његовог насљедника у највећој мјери у рукама је предсједавајућег Савјета министара и његових замјеника.