latinica  ћирилица
16/07/2019 |  19:44 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Криза у Електропреносу БиХ због неименовања директора

Именовање директора постао је очито проблем у пословању Електропреноса БиХ. Док се на рачуну овог предузећа, за инвестиције чува 200 милиона КМ, у Републици Српској отказују дотрајали енергетски објекти. Представници Српске упозоравају да је крајње вријеме да ово предузеће испуни обавезе и почне да инвестира у мрежу преноса електричне енергије.

Да смо надомак катастрофе у којој би нека подручја могла остати без електричне енергије, упозорава предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић. Као примјер наводи недавни квар трансформатора од 400 киловолти у Вишеграду.

Политичком блокадом инвестиција Електропреноса БиХ, становници Вишеграда су доспјели у ситуацију да стријепе дуже од мјесец.

У Електропреносу БиХ, који на рачуну чува 200 милиона КМ од којих 81 припада Републици Српској, подсјећају да су цјелокупан план инвестиција давно блокирали бошњачки чланови Управног одбора. Добра вијест је да ће блокаду привремено прекинути ради набавке новог трансформатора за Вишеград.

- Управа Електропреноса је донијела одлуку о покретању набавке трансформатора. Та одлука ће сутра бити упућена на Скупштину акционара на одобравање - каже Јована Мирковић, самостални референт за односе с јавношћу и информисање Електропреноса БиХ.

Нове инвестиције у мрежу и нова запошљавања у предузећу којем недостаје радника и даље зависе од договора СДА и ХДЗ-а о новом директору. И једни и други на челној позицији Електропреноса желе свог човјека.

- Политички неспоразуми Хрвата и Бошњака наносе огромне штете не само Федерацији БиХ, него и Републици Српској. Нажалост, вјешто се досад увијек покушавала одговорност пребацити на Републику Српску, оптужбама да је десктруктивни фактор и да ми блокирамо - истиче Никола Шпирић, замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ.

Из Кабинета премијера Федерације БиХ Фадила Новалића, од чије одлуке у великој мјери зависи исход кризе у Електропреносу БиХ, поручили су да нови директор неће бити изабран док је Влада у техничком мандату.