latinica  ћирилица
16/07/2019 |  19:46 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Како су у Србији разумјели Макронове поруке о Ким и ЕУ?

Француски предсједник, Емануел Макрон, завршио је дводневну посјету Београду, иза које су остали бројни споразуми, али и утисци. По многима, нетипичном отвореношћу, Макрон је разбио илузије о скором уласку Србије у Европску унију. Ипак, за руководство Србије, ово је послије дужег дужег времена - прва посјета са јасним порукама. Од којих је једна - желимо да поново будемо пријатељи!

Иако су Макроновом посјетом оживљене успомене на славна времена и жељу да се окрене лист у међусобним односима, Макрон је својим домаћинима ставио да знања да је Косово за њих независна земља, с тим што Приштина мора постићи компромис са Београдом.

- Он је истакао потребу за компромисом, то је велика промјена у француској политици, то је оно што ми говоримо, оно ка чему се помјерила америчка администрација - каже Ивица Дачић, министар спољних послова Србије.

Александар Вучић, предсједник Србије истакао је да је Макрон поштено говорио о свим темама. Како је рекао, свако нормалан, и Албанац и Србин зна да то мора бити нешто између, јер је немогуће правити компромис, ако нико неће да одступи.

Макрон је искрено одговорио да и ЕУ мора да се реформише прије било каквог проширења, што није, додао је, одвраћање Србије од евроинтеграција.

- Онај који је пажљиво слушао шта је то што говорио предсједник Макрон, чуо је да ће они имати своје дебате, своје проблеме које ће да рјешавају, а ми морамо да се посветимо региону - навео је Вучић.

С друге стране, искреност у кључним питањима, увјерава да Макрон није продавао маглу говорећи о повратку на сцену српско-француског пријатељства и изјаве да Француска никада неће заборавити Србији шта је учинила за њу.

- Ту су неке поруке које обавезују. Када неко каже "ми ћемо вољети вас као што сте ви вољели нас", то су поруке које остављају обавезе за онога ко их изјављује - додао је Дачић.

Макрон, како су то многи аналитичари протумачили, жели да преузме лидерство након Ангеле Меркел и зато оживљава старе савезе.

Који год мотив био, у Београду немају ништа против јер сматрају да је вријеме да Србија добије неког пријатеља и на западу.