latinica  ћирилица
16/07/2019 |  21:03 ⇒ 22:00 | Аутор: СРНА

Усвојене одлуке о кредиту за другу фазу коридора 5Ц и гаранцијама

Народна скупштина Републике Српске усвојила је одлуку о прихватању задужења Републике Српске према Европској банци за обнову и развој за финансирање Пројекта Коридор 5Ц – обилазница Добој у складу са којом ће Српска да се кредитно задужи 150 милиона евра ради реализације тог пројекта, односно за грађевинске радове и консултантске услуге.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Циљ овог пројекта да се обезбиједе додатна средства за изградњу дионице ауто-пута Коридор Пет це /фаза два/, дужине око шест километара између петље Руданка и краја тунела Путниково брдо два /међуентитетска линија разграничења/, укључујући мост преко ријеке Босне, два тунела и вијадукт.

Прецизније, ријеч је и о градњи два велика тунела Путниково брдо један и два укупне дужине веће од два километра, мосту дужине око 330 метара, те вијадукту дужине око 290 метара, а, такође, планирана је изградња и девет потпорних зидова укупне дужине 2.200 метара.

За усвајање ове одлуке гласао је 51 посланик, осам је било против, а два суздржана.

Посланици су усвојили и одлуку о износу гаранција које може издати Република Српска у 2019. години, којом се одобрава издавање гаранција Српске за кредитна задужења у овој години до износа од 800 милиона КМ, тако да укупна изложеност Српске по издатим гаранција не може бити већа од 15 одсто оствареног БДП-а у текућој години.

Ријеч је о оквирном износу који се усваја за ову годину уз напомену да су гаранције Владе потребне ради наставка реализације великих инфраструктурних пројеката.

Међу овим пројектима је изградња енергетских објеката за производњу електричне енергије - хидроелектране Бистрица, Јањина и Бук Бијела, соларне електране и Вјетропарк "Трусина". Осим тога, гаранције ће, између осталог, бити издате за потребе изградње болнице "Свети апостол Лука" у Добоју, кредитног задужења фонда здравственог осигурања, као и Олимпијском центру "Јахорина" за изградњу капиталне инвестиције – гондоле.

За усвајање ове одлуке гласала су 52 посланика, 11 је било против, а ниједан суздржан.

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је четврту посебну сједницу парламента.