latinica  ћирилица
16/07/2019 |  21:59 ⇒ 22:36 | Аутор: СРНА

У четвртак посебна сједница НСРС о виталном ентитетском интересу Српске

У Бањалуци ће у четвртак, 18. јула, бити одржана посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће се посланици изјаснити о потврђивању изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Сједница ће бити одржана са почетком у 12.00 часова, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Предсједништво БиХ данас је са два гласа "за" /чланова Жељка Комшића и Шефика Џаферовића/ и једним гласом против /предсједавајућег Додика/ усвојило закључак о званичном ставу БиХ у вези с наставком изградње моста Комарна-Пељешац.

Српски члан Предсједништва Додик је, у складу са Уставом БиХ, покренуо питање заштите виталног интереса Републике Српске у складу с роковима прописаним Уставом, наводи се у саопштењу.

Према Уставу, члан Предсједништва који није сагласан са одлуком те институције, може да је прогласи деструктивном по витални интерес ентитета за територију са које је изабран, под условом да то учини у року од три дана по њеном усвајању.

- Таква одлука ће бити одмах упућена Народној скупштини Републике Српске, уколико је ту изјаву дао члан са те територије; бошњачким делегатима у Дому народа Федерације, уколико је такву изјаву дао бошњацки члан; или хрватским делегатима у истом тијелу, уколико је ту изјаву дао хрватски члан. Уколико такав проглас буде потврђен двотрећинском већином гласова у року од 10 дана по упућивању, оспоравана одлука Предсједништва неће имати учинка - пише у Уставу.

У дану када је коначно потписан уговор за изградњу моста на Сави у Градишци чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић су на сједници Предсједништва одлуком да се заустави изградња моста на Пељешцу, коју су усвојили прегласавањем, покушали да направе субверзију не би ли Хрватска повукла свој потпис о изградњи моста на Сави или почела да прави проблеме у његовој реализацији.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик то је данас потврдио пред новинарима у Сарајеву, нагласивши да су га на сједници Џаферовић и Комшић прегласали у погледу одлуке у вези са заустављањем изградње моста на Пељешцу због чега је затражио покретање механизма заштите виталног ентитетског интереса.