latinica  ћирилица
17/07/2019 |  07:21 | Аутор: sputniknews.com

Портпарол објаснио зашто Меркелова тешко дише

Посљедњих недјеља је њемачка канцеларка проживјела необична искуства - три пута се тресла пред камерама током састанака са страним лидерима. И док у њемачкој влади нема објашњења за дрхтавицу, али има за задиханост током посљедње посјете Паризу, из Бундестага стижу неке сасвим другачије приче.

Задиханост Ангеле Меркел док је говорила у Паризу на дан прославе пада Бастиље нема никакве везе са претходним епизодама дрхтавице, рекао је портпарол владе.

Њемачка канцеларка је тешко дисала током своје кратке изјаве у резиденцији њемачког амбасадора у Паризу, прије него што је дошла на прославу 14. јула. Зашто је тешко дисала, портпарол Штефен Зајберт овако објашњава:

- Канцеларка се веома брзо попела степеницама како би стигла до новинара који су је чекали, а затим је одмах дала изјаву. Нема ничег посебног за јавност, нити има мјеста спекулацијама - рекао је он, како наводи “Рајнише пост“.

Здравствено стање Меркелове посљедњих недјеља било је тема насловних страна многих медија, након што се јасно видјело како се неконтролисано тресе на јавним догађајима. Замољена да коментарише шта јој се дешава, она је јавност покушала да увјери да је добро без додатних објашњења шта је могао да буде узрок дрхтавице.

Петр Бистрон, посланик Бундестага из Алтернативе за Њемачку, изјавио је у интервјуу “Комсомолској правди“ да је здравствено стање Меркелове као и опште стање у ЕУ - “проблеми су очигледни, али у оба случаја се игноришу“.

Због епизода са дрхтавицом шире се гласине о њеном здравственом стању, рекао је он.

- Већ смо свједоци три случаја која показују у каквом је стању Меркелова. Очигледно је да има здравствених проблема. У Бундестагу и њемачком друштву круже гласине да је канцеларкино дрхтање наводно знак алкохолизма или Паркинсонове болести - рекао је Бистрон.

Ангела Меркел ће 17. јула навршити 65 година. У јесен 2018. године повукла се са челне позиције у странци, а најавила је и да се неће кандидовати за канцеларску позицију када јој мандат истекне 2021. године.