latinica  ћирилица
17/07/2019 |  07:48 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за злочине над Србима у Орашју

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење десеторици бивших припадника ХВО-а за злочине над Србима у Орашју 1992. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

Оптужница их терети за прогон Срба, убиства, затварање, мучење, силовања и друга нечовјечна дјела.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

На рочишту одржаном 10. јула свједок Тужилаштва БиХ Хасан Нуркић рекао је да му је тадашњи шеф цивилне полиције у Орашју Тадо Оршолић рекао да није могао да заштити два српска полицајца која су стицајем околности отишла у затвор.

- Са Тадом Оршолићем сам разговарао о тим људима. Рекао ми је да је имао притисак од других полицајаца шта ће с њима два Србина, од којих се један звао Гојко, те да је на све начине покушавао да их ослободи из основне школе у Доњој Махали, гдје их је одвела и чувала војна полиција - навео је Нуркић.

Свједок је рекао да је чуо како су након 15 дана српски полицајци побјегли, додајући да су чувари затвора одлучивали шта ће бити с њима.

Наставак суђења заказан је за 9.30 часова.